Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Sloboda rađanju

Kategorija: 
Izvor: 

Poštovane redakcije i novinari,

Poziv na učešće u kampanji "Sloboda rađanju".

"Sloboda rađanju" je regionalna inicijativa koju je pokrenula grupa aktivistkinja i organizacija iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Cilj inicijative je da skrene pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju, kao i da ukaže na neohodnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja. Dugoročni cilj ove inicijative je pretvaranje porodilišta u prijatelje majki, po preporukama Međunarodnog porođajnog pokreta Majka i dete.

U okviru 8 dana akcije, od 1. do 8. marta, organizacije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, organizovaće događaje, tribine, prikazivaće filmove koje se bave ovom tematikom, i brojne druge aktivnosti fokusirane na prava žena za vreme porođaja. Jedna od prvih aktivnosti će biti objavljivanje rezultata istog istraživanja koje je svaka organizacija sprovela u svojoj zemlji, gde će javnost po prvi put imati priliku da uporedi rezultate i ustanovi razlike između zemalja koje su učestvovale. Sama činjenica da su se žene iz ovih zemalja u samo nekoliko nedelja mobilizovale, organizovale i osmislile kampanju na potpuno volonterskoj osnovi, govori dovoljno o tome da tretman žena ni u jednoj od zemalja nije na zadovoljavajućem nivou i da svuda ima prostora za napredak. Verujemo da je ova zajednička inicijava samo prvi korak ka tom napretku, kao i da ujedinjene žene zaista mogu da pomere granice i zajednički reše probleme. 

Istraživanje za Srbiju sprovodi organizacija Centar za mame čiji rad možete pratiti na sajtu www.centarzamame.rs ili preko Fejsbuk strane www.facebook.com/CentarZaMame Istraživanje su podržali: Udruženje Babica Srbije, Dule Srbije i inicijative Mati.rs i Tvoj porođaj. Rezultati će biti objavljeni u prvoj nedelji marta na sajtu Centra za mame. 

Anketa se širi na internetu, još tri dana očekujemo popunjavanje: https://docs.google.com/forms/d/1iGCe1v51hStAq1NBzhL3T8qoze1nE_yVfZHzNDw...

Ukoliko ste voljni da podržite akciju svojim prisustvom, najavama ili intervjuima pre ili posle projekcije filma stojimo Vam na raspolaganju.
Budući da je glavni cilj kapanje da skrene pažnju javnosti na tretman žena tokokm porođaja, medije su nam najvažnija podrška.

Detaljni program  za Suboticu i Vojvodinu pronađite u prilogu.

Nadajući u saradnji i pordšci,
želim Vam prijatan dan,

Emese

--
Emese Balaz Vatascin.
Physiotherapist, Doula
Birth Educator, Yoga Teacher

E-mail: emesebalaz@gmail.com
Mob.: +38169 167 7875
Web.: www.tvojporodjaj.com

▶ Prikaži citirani tekst
--
Emese Balaz.
Physiotherapist
Yoga Instructor

E-mail: emesebalaz@gmail.com
Mob.: +38169 167 7876

Tagovi: