Nem kaptak fizetést, most pedig elárverezik értékeiket

Kategorija: 

8 millió euróval tartozik korábbi munkásainak a szabadkai Sever vállalat. 460 személy nem is kaphatja meg elmaradott fizetését, mivel a Szabadkai Alapfokú Bíróságon elvesztették a cég ellen indított pert. A magas bírósági költségeket most sokan nem tudják kifizetni, ezért értékeiket lefoglalják és elárverezik.

20 ember tüntetett csütörtök délelőtt a szabadkai Živko Strajin háza előtt. A szabadkai Sever korábbi munkása 75 ezer dinárral tartozik a cég ellen indított, de elveszített bírósági per költségeiért. Fizetni nem tud, ezért értékeit lefoglalják. Ezt akadályozta meg a szabadkai Szolidaritás Polgári Csoport megmozdulása.

Olajos Nagy Miklós, a szervezet Végrehajtó Bizottságának tagja: „Azért jöttünk ma ide, mert a mi egyesületünk meghozta azt a döntést, hogy nem engedjük ezt az állami terrort, amit a törvényellenes döntések alapján akar végrehajtani az Alapfokú Bíróság Szabadkán.”

A Szabadkai Alapfokú Bíróság végrehajtóinak a korábbi bejelentés szerint fél 10-re kellett volna a helyszínre érkezniük. Feltehetően a média jelenléte miatt azonban ez elmaradt. Ezután Živko Strajin is előmerészkedett, hogy elmesélje mi is történik vele.
- Mindenkit beengedhetek a házamba, hogy lássák, mit akarnak tőlem elvinni. Egy 30 éves televíziót, egy ülőgarnitúrát meg két szekrénysort. Azt mondják, hogy az ágyamat nem viszik el, meg az asztalt, ahol eszek. A többit mindent elvihetnek. A mosógépemet is. Az olyan 10 éves lehet. Még akkor vettem, amikor a Severben dolgoztam – mondja a Sever korábbi munkása.

A szabadkai Sever összesen 8 millió euróval tartozik korábbi munkásainak. Egy részük megkapja az elmaradott fizetését, sokan azonban hoppon maradnak, köztük Sinkovics Sándor is, aki 36 évig dolgozott a szabadkai cégnél.

- Összeesküvések áldozatai vagyunk, mivel az anyacég, az osztrák ATB nem akarja kifizetni az elmaradott fizetéseket a munkásoknak, hanem az történik, hogy 1100 ilyen feljelentés volt a Sever ellen, és akkor ők úgy határoztak, hogy a felét kifizetik, a másik felét meg nem, és azok, akik elveszítik a pert, azok befizetik a bírósági költségeket, és majd abból kifizetik a többi munkást – részletezi Sinkovics Sándor.

A szabadkai Szolidaritás Polgári Csoport az elkövetkező napokban további akciókat fog szervezni a bajba jutott emberek megsegítésére.

Custom Search