Wish box light box & inner space

Sub, 28.02.2015 - 09:27 -- bojana.juric

Reč autorke izložbe:

Kao teorijski opis onoga što sam htela kroz skulpturu da izrazim na likovno stručnom jeziku, koji će ulepšati doživljaj pri direktnom posmatranju određenih objekata na izložbi:

Poštujući, a priori, energetska svojstva materijala, u ovom slucaju pleksiglasa i metala, i polazeći od svojih intelektualnih i emotivnih nadahnuća, pre svega u idejama i obradi forme, pokušala sam što bolje da realizujem objekte koji svojim vitalističkim i estetskim vrednostima sadrže modernističke skulptorske postulate. U stilizovanim i idealizovanim fomama, detalji kao i boja samo naglašavaju neophodne karakteristike. Prelivanje svetlosti u senku i senke u svetlost, kao skulptorski sfumato, formiraju odnos kroz profinjenu igru udubljenja, ispupčenja i konkavnih površina, dok joj bogatstvo sinhronih svetlostnih i hromatskih prelamanja daju harmonična svojstva.

Iz kompaktne mase direktno se izdvajaju oblici, dok su likovi svedeni na opsene forme, zatvorene u svoj iluzorni svet, zarobljenih bića i maski, lišeni emotivnog izraza koji upućuje na pogled okrenut prema virtuelnoj unutrašnjosti. To su više profilisane forme u kojima se oblici rastom energije iz unutrašnjosti ka površini, pretvaraju u titrajući i ustalasani efekat i tako povezuju sa misterijom života u njegovom izvornom i egzistencijalnom smislu. Prirodni integritet autonomne, graciozne i prefinjene forme u prostoru izražavam jasno u trodimenzionalnoj formi, međutim, malim ritmalnim digresijama manifestujem pokret unutrašnjeg gibanja koji se reflektuje i razvija na površini plastično strukturalne slojevitosti.

Nadam se da sam uspela da ispoštujem jedinstvenost sopstvenog načina i izraza u skulptorskoj sigurnosti i doziranim intervencijama, da se preko finih vibracija ne traži dublji životni i umetnički smisao od onog koji i inače postoji u iskonskim formama prirode.

Custom Search