Saopštenje UG "Centar građanskih vrednosti"

Kategorija: 

ZA POŠTOVANJE SLOBODE POJEDINCA

U prvom članu Ustava piše da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Ta formulacija, dakle, znači da je Srbija i nacionalna i građanska država, koja je zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima. Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, kao i da su građani ravnopravni pred zakonom.

Stvari u praksi, međutim, izgledaju bitno drugačije, a za njih su najodgovorniji oni koji bi se morali brinuti za poštovanje i sprovođenje Ustava i važećih zakona. Srbija je, naime, država u kojoj se svakodnevno krši Ustav i osnovna načela građanske demokratije. Nosioci zakonodavne i sudske vlasti odgovorni su za nekažnjavanje onih koji su opljačkali društvenu imovinu i na taj način lišili ustavnog prava na rad na desetine i stotine hiljada građana.

Iako ima samo Statut, Subotica, odnosno sve njene dosadašnje garniture vlasti isprazno se pred sobom i drugima hvale kako je reč o gradu u kom u harmoniji živi veliki broj pripadnika različitih nacionalnih i verskih zajednica. Na žalost, veliki je broj primera poslednjih godina koji to demantuje, jer su podvajanja na nacionalnim i drugim osnovama sve veća.

Zbog toga smatramo preko potrebnim načiniti mali korak ka buđenju građanske svesti u Subotici i Srbiji kroz promovisanje građanskih vrednosti. U tom cilju zalagaćemo se za razvoj i zaštitu slobode izražavanja, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, međuetničke komunikacije i interkulturalnost, zaštitu prava i interesa novinara, kao i za zaštitu životne sredine i graditeljskog nasleđa. Praksa, naime, često demantuje pravnu teoriju koja polazi od prava pojedinca na slobodu.

Zacrtane ciljeve nastojaćemo ostvariti putem našeg novoosnovanog medijskog portala www.maglocistac.rs, kroz saradnju sa drugim udruženjima, organizacijama i medijima, kroz organizovanje tribina, javnih rasprava, promocija, izložbi i drugih manifestacija.

U borbi za ostvarenje tih ciljeva svako može dati svoj doprinos, a što pritisak na nosioce vlasti bude veći njihova moć i uticaj biće slabiji i podložniji kontroli.
 

PITANJA ČISTE MAGLU

          Magla se, i u doslovnom i u prenesenom značenju, u svakodnevnom govoru vezuje za nešto mutno, nejasno i slabo vidljivo. Magla se, na primer, u društenom životu redovito koristi kako bi se njome prekrila istina i kako bi se ispod njenog plašta ostvarili mutni ciljevi.

Pristajanje na maglu u medijima odavno je u Srbiji, pa tako i u Subotici, postalo pravilo na koje bespogovorno pristaju svi oni koji su nesigurni u sebe i kojima je uloga da budu razglas tuđe propagande jedini smisao vlastitog postojanja. Takvih je talambasa svuda oko nas: od onih u lokalnim novinama, radio i televizijskim stanicama do onih sa nacionalnim predznakom i statusom javnog servisa. Takozvane kolege u toj se časnoj misiji prepoznaju po sluganjskom i nekritičkom odnosu prema onima koje su u startu prihvatili kao svoje gospodare. Kako, osim iznajmljene zvučnike, doživljavati „kolege“ novinare koji su svoj profesionalni angažman našli u nacionalnim ili stranačkim većima? Takvim kolegama novinarima i građanima sa nedostatkom volje za razmišljanjem iz kog, onda, proističu svi ostali, zajednički je cilj da se nikome ne zamere.

Šta je, onda, lek protiv sveopšte pošasti zatupljivanja u kom upravo mediji imaju jednu od vodećih uloga? Pre svega: pitanje. Sebi, pa onda i drugima. Pitanja, kojih je u novinarstvu sve manje, prvi su korak na putu do formiranja vlastitog stava koji ne mora uvek da bude jednak dobijenim odgovorima.

U borbi za slobodu medija i slobodnu novinarsku reč, odgovore na ova, kao i na mnoga druga aktuelno-društvena pitanja možete da potražite na našem medijskom portalu za razvedravanje stvarnosti www.maglocistac.rs koji je od ovog trenutka postao sastavni deo medijskih i svih drugih dešavanja u Subotici i šire.

 

S poštovanjem,

Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“
Portal za razvedravanje stvarnosti „Magločistač“

 

U Subotici, 03.03.2015. god.

 

Custom Search