Fašizam nekad i sad

Sub, 28.03.2015 - 19:37 -- nikola.tumbas
Otvorena vrata - Duško Radosavljević i Zoltan Devavari
Otvorena vrata - Duško Radosavljević i Zoltan Devavari
Duško Radosavljević o ekumenizmu
Duško Radosavljević o ekumenizmu

U prostorijama Jevrejske opštine Subotica, o okviru programa "Otvorena vrata" koji redovno održava jevrejska zajednica, prof. dr Duško Radosavljević, održao je predavanje 27. marta,  koje je propustio tokom prošle godine na 70 godišnjicu Holokausta.

Ovom prilikom predstavljen je zbornik radova sa prošlogodišnje konferencije "70 godina holokausta u Subotici".

O jevrejskoj zajednici u Subotici u periodu II Svetskog rata i posle govorio je koautor knjige "Konferencija 70 od holokausta u Subotici" prof. dr. Zoltan Devavari.

U prvom prilogu, ilustrovanom zvučnom zapisu, je celina predavanja i odgovori na pitanje prisutnih.

U drugom video prilogu je odogovor na pitanje - Šta profesor misli o ekumenizmu?

 

Tajming prvog priloga

00.00.00. - 00.05.50. - Robert Sabadoš

00.05.51. - 00.56.37. - prof. dr Duško Radosavljević

Citati iz ovog dela predavanja

- Upotrebio sam Habermansovu izreku - Poštujem ono što se zove ustavni patriotizam! Poštujem zakone ove države, često se ne slažem sa njima. Plaćam poreze i ne očekujem da mi se država meša u život.

- Mislim da nam se zadnjih dvadeset pet godina što se deslio lepo, desilo u okviru porodice!

- Učim svoje studente da poštuju zakone. Loš zakon je bolji od bezakonja.

- Takođe ih učim o pristojnoj državi. Država ne sme da ponižava svoje građane.

 - Države koje su nekada sačinjavale bivšu SFRJ želele su da se osamostale. Ja nisam želeo. Ja sam jugonostalgičar. To je bila zemlja koja je ispunjavala moje želje. To je bila Evropska unija u malom. Jugoslavija je bila evropska ideja pre EU.

- Ja nikada nisam mogao da shvatim kako to da jugoslovenski narodi i narodnosti da se podele i onda tako da uđu u EU. Da mogu da budu deo celine koja ima 500 miliona ljudi i da tu budu zadovoljni a ne mogu da budu deo celine od 22 miliona i da tu budu nezadovoljni?

- Od 1990 imamo pokušaj revizije istorije u Republici Srbiji, nečega što se ne može rehabilitovati!
- Mi imamo čitav spektar političkih partija na desnici koji naslanjaju na politiku Dimitija Ljotića, a to znači u prevodu na učenja Nikolaja Velimirovića.  Nije on samostalno napravio svoj Zbor. Ideolog njegove partije je bio Nikolaj Velimirović.

- Mi imamo bar tri pa rije sa desnice koji imaju podršku Srpske Pravoslavne Crkve. O tome se ćuti u državi, ali SPC zadnjih 25 godina želi da se pita o svim političkim procesima u Republici Srbiji. Zašto to pričam?

- Jer je to klima vrlo slična klima početkom dvadesetog veka kada je isto to čudo zadešavalo mnoge evropske narode, uključujući evropsku zajednicu. Vi znate da je početkom dvadesetog veka ruski car pozvao jevrejske vođe i rekao: Zašto ste vi došli u moju zemlju kad mi činite probleme? I onda je veliki rabin Varšave, čini mi se, rekao - Ali čestiti care mi uopšte nismo došli u tvoju zemlju, nego si ti proširio granice svoje države na Poljsku. Nismo mi došli kod tebe, nego si ti došao kod nas! Zašto to pričam?

Mi imamo veliki problem danas u Vojvodini tipa - Šta oni rade tu?

Ja sam čuo sam više puta u Novom Sadu priču...

" Idu dva Mađara ulicom i pričaju mađarski. Starno strašno! Kada dva Srbina idu Budimpeštom oni pričaju mađarski? Ne! Pa pričaju srpski. Pa kako onda dva Mađara da pričaju? Pa što ne pričaju srpski? A što dva Srbina u Budimpešti ne pričaju mađarski? Pa kaže ne znaju mađarski."

Da li vi vidite da mi stalno imamo duple aršine!?...

-Kada neko devedesetih godina dođe u Pazovu i kaže ja mislim da bi Srbi trebali u Srbiju a Slovaci u Slovačku! A ja znam da slovaci ovde žive nekih 270 godina...

itd..

00.57.09. - 01.12.15. - prof. dr. Zoltan Devavari

01.12.30. - 01.26.40. - Kakva je situacija, razmišljanja u regionu o jevrejskoj zajednici? - pitanje za prof. dr Duška Radosavljevića

Custom Search