Blic maraton - predložite mesto za radar

Kategorija: 
Izvor: 

Министарство унутрашњих послова, Управа саобраћајне полиције, у циљу веће безбедности свих учесника у саобраћају, у априлу, у току једног дана, спровешће акцију „Блиц маратон“, у којој ће, током 24 сата, непрекидно бити ангажовани сви расположиви уређаји за мерење брзине кретања којима располаже саобраћајна полиција.

Пракса европских земаља, у којима се овакве акције спроводе, је да у њих буду укључени и грађани, који би требало да укажу које су то локације на којима, по њиховој оцени, најчешће долази до кршења прописа о брзини кретања возила у саобраћају.

У складу са том праксом, а имајући у виду да је полиција сервис грађана и да је отворена за све сугестије и предлоге, Управа саобраћајне полиције позива грађане да најкасније до 03. априла 2015. године, путем електронске поште или телефона, саобраћајној полицији у подручним полицијским управама, предложе места контроле брзине кретања возила.

Е-mail адресе и бројеви телефона саобраћајне полиције по полицијским управама дати су на сајту Управе саобраћајне полиције, на страници „контакт“, (http://prezentacije.mup.gov.rs/usp/Elektronska%20posta/Elektronska%20pos...).

Током акције биће ангажовани сви расположиви уређаји за мерење брзине кретања којима располаже саобраћајна полиција – ручни радари, радари у системима видео надзора и уређаји за мерење брзине у возилима без обележја полиције, тзв. „пресретачима“.

Уређаји ће бележити видео снимке и фотографије возила која се буду кретала брзином већом од дозвољене, након чега ће возачи бити заустављани и санкционисани за учињени прекршај.

Уколико возач који прекорачи брзину не буде заустављен на месту контроле, власнику возила ће бити достављена веродостојна исправа о прекршају са позивом да плати прописану казну или да надлежној организационој јединици МУП-а доставе податке о лицу које је учинило прекршај.

Сугестије грађана биће узетe у обзир приликом усмеравања радарских патрола.

Непрописна и неприлагођена брзина кретања возила је најчешћи узрок саобраћајних незгода, а посебно саобраћајних незгода са најтежим последицама. Научна истраживања широм света су показала да се смањењем брзине кретања возила за само 1 km/h, ризик од настанка саобраћајне незгоде са настрадалим лицима смањује за око 3 одсто.

Београд
Број: 315/15
30. март 2015. године

Custom Search