Uskoro teren sa veštačkom travom i reflektori

Pon, 30.03.2015 - 17:38 -- dejan.vukovic

Danas su na konferenciji za štampu predstavljena ulaganja u Gradski stadion kojih će po rečima Vjekoslava Ostrogonca, člana gradskog veća zaduženog za sport, omladinu i turizam u ovoj godini biti dosta  -  Povodom brojnih glasina i velikog interesovanja u vezi radova na Gradskom stadionu ovom prilikom želeli smo da iznesemo plan radova. Želio bih da se zahvalim Fudbalskom savezu Srbije što je izašao u susret i pomogao oko ulaganja u Gradski stadion, tu bih se zahvalio i SMB gradnji koji su prihvatili da deo radova urade kao donaciju.  U poslednje dve godine ulaganja u Gradski stadion će iznositi blizu 100 miliona dinara. U ovom trenutku počeli su radovi za na pripremi terena za postavljanje velikog terena sa veštačkom travom. Prvi donatorski radovi koje obavlja SMB gradnja su u toku i oni se kreću u vrednosti od oko 6 miliona dinara. Fudbalski Savez Srbije je obezbedio sredstva u visini od oko 12 miliona dinara za sređivanje podloge za veštačku travu i postavljanje trave.

Po završetku postavljanja terena sa veštačkom travom počinje se sa montažom reflektora na Gradskom stadionu – Radovi oko toga su blizu 35 miliona dinara od kojih je Grad obezbedio 25 miliona a ostalo je donacija FSS. Pored toga u prethodnom period urađeni su radovi na osposobljavanju glavnog terena. Urađeno je nov sistem navodnjavanja. Rešeno je prokišnjavanje svlačionica kod atletičara i u prostorijama ŽFK Spartak a sada se kreće sa obnavljanjem svlačionica mlađih kategorija FK Spartak. Postaviće se stolice na zapadnoj tribini, na delovima na kojima su nedostajale. Čine se napori da se obezbedi nova atletska tartan staza koju su nam obećali iz Atletskog Saveza Srbije.

U proteklom periodu ulaganje je vršio i JKP Stadion. U prethodnoj godini oko 3,5 miliona dok je u ovoj godini planirano da se uloži oko 6 miliona. Kada se svi ovi radovi završe dobićemo jedan objekat na kojem će se moći organizovati ozbiljne sportske manifestacije. – istakao je Vjekoslav Ostrogonac i dodao  – Žao mi je što uprkos svim naporima koje čini grad Subotica kao i Sportski Savez i SD Spartak u zadnjih godinu ipo dana nisu prepoznati od strane Pokrajinkog resora za sport i omladinu. Ulaganja od njih još uvek ne postoje klada je u pitanju grad Subotica. Želeli smo da ukažemo da smo pored Novog Sada sigurno najjači sportski grad. Očekujem da će ljudi koji vode sport u Pokrajini sagledati realnu sliku i uvideti pravo stanje kada je u pitanju sport u Vojvodini .  

Više o tehničkim detaljima ulaganja u sportsku infrastrukturu izneo je Toth Robert, direktor JKP Stadion. -  U narednom periodu želimo da uradimo niz stvari na našim objektima. Koliko će se od toga ostvariti zavisi od priliva sredstava u Grad Suboticu i od sopstvenih  prihoda. Ove godine pokušaćemo da uložimo oko 6 miliona u Gradski stadion, tri od subvencije grada i 3 miliona od naših sopstvenih prihoda. Do sada smo već uložili oko million dinara. Veštačka trava se postavlja na teren gde je do sada bila šljaka. Kao što je već rečeno SMB Gradnja donira radove u visini od 6 miliona a ostalo daje FSS. Trava je marke Prestige XM 6 visine od 6 cantimetara  punjena kvarcnim peskom i granulatom. Ima sertifikat FIFE i garanciju od 8 godina. Već je stigla donacija od 120 hiljada eura od FSS od kojih ćemo deo iskoristiti za ovaj teren a deo za kupovinu novih 1.200 stolica koje ćemo postaviti na zapadnoj tribini gde je već pripremljen beton.

Spremni su uslovi za radove oko postavljanja reflektore – Stigli su projekti za postavljanje stubova za reflektore. Uskoro raspisujemo tender i radovi će moći započeti. Vrednost projekta radova je 21 milion oko postavljanja i 14 za elektro radove što je ukupno 35 miliona dinara.  Stubovi su rešetkasti od čelika sa visinom od 40 metara. Na njih se po stubu kači oko 50 reflektora. Projektom je predviđena montaža 182 reflektora snage 2kw,što bi značilo da će ukupna snaga sa gubicima iznositi oko 388 kw. Uspeli smo naći rešenje da se svi radovi vrše sa spoljne strane stadiona te da se sa velikim mašinama ne ulazi na tartan podlogu. Montaža stubova će biti takva da će se isecati deo tribina u ćoškovima koji inače nisu upotrebljivi. Po završetku radova stadion će poprimiti znatno drugačiji izgled.

Sređuju se i ostali delovi gradskog stadiona. – Svlačionice su obnovljenje kod atletičara a sada će na red doći i svlačionice omladinskog tima FK Spartak. Sve radove su izvodili radnici JKP Stadiona. Postavili smo automatski zalivni sistem na glavnom terenu a usput smo očistili drenažni sistem koliko je to bilo moguđe. Nedavno smo kupili semena trave i đubriva u vrednosti od 300.000 dinara. Kupili smo brzo rastuću travu i verujem da će posle utakmice Spartaka i Vojvodine teren sasvim drugačije da izgleda. Imamo novu mašinu za farbanje linija i od sada umesto kreča koristićemo farbu za travu.

Po rečima direktora uveliko se radi i na ostalim objektima koje su u nadležnosti JKP Stadion. – Prošle godine u otvoreni bazen u Dudovoj Šumi je uloženo oko 4 miliona. Stigla je i donacija u kompletnom igralištu sa golovima od Vaterpolo saveza Srbije, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Krajem aprila ispuštamo kompletnu vodu iz olimpijskog bazena i vršimo sanaciju cevi i sređivanje i čišćenje korita bazena što će trajati oko dve, tri nedelje. Izvršićemo i sanaciju termalnih bunara. Želja je da napokon promenimo balon na bazenu, a za taj projekat smo se obratili predali pokrajini Vojvodini. Ulaganje se vrši i u Hali sportova. Osposobljen je veliki semafor i već na sledećoj utakmici će biti pušten u rad. Želimo da nastavimo i sa opšivanjem Hale sportova. Predvideli smo renoviranje parketa, međutim raspored je izuzetno gust i ne znam da li ćemo to vremenski moći uraditi. U planu je i zamena reflektora u Hali kao i koševa koji su izuzetno stari. U toku je renoviranje sport hotela koji želimo da završimo do početka jula. 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search