Saopštenje Ištvana Pastora

Kategorija: 

Tamaš dr Korhec ml. je istaknuti član javnog života Mađara u Vojvodini. Svoju prepoznatljivost i karijeru osim ličnih sposobnosti može prvenstveno da zahvali Savezu vojvođanskih Mađara, stranci, koja mu je obezbedila da od 2000. godine neprekidno bude pozicioniran na najvišim javnim funkcijama. Na kvoti SVM je i posle 2008. godine ostao na funkciji Pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne manjine, nezavisno od toga što je te godine u svojoj izbornoj jedinici izgubio izbore za pokrajinskog poslanika po većinskom principu.  

Tamaša dr. Korheca ml. naučnika pravne struke, ponosnog i izuzetno osetljivog na svoju nezavisnost i vanpartijski status, kao predsednik SVM-a, više sam puta javno pozivao da i posle 2014. godine nastavi karijeru na funkciji predsednika Nacionalnog saveta Mađara, što je on svakom prilikom odbio. Nakon toga sam ga pozvao da na izbornoj listi FIDES-a bude na takvoj poziciji koji će mu obezbediti da postane poslanik u Evropskom parlamentu gde će moći da se zalaže i za ostvarivanje interesa Mađara u Vojvodini, što je on takođe odbio, izjavivši da želi politički da se penzioniše. Samo da podsetim: na pitanje novinara da li će posle funkcije predsednika Nacionalnog saveta Mađara prihvatiti neku drugu javnu funkciju, Tamaš dr. Korhec ml. je odgovorio „kada sam rekao da idem u političku penziju, to sam veoma ozbiljno mislio”.    

Imajući u vidu dosada iznete činjenice, deluje posebno šokantno serija optužbi, žestina i povređenost sa kojim bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara, ovih dana napada SVM, iznevši grube optužbe i o tome da mu je u potpunosti zabranjen pristup medijima, što se može negirati objavljenim člancima kao i pojavljivanjima u televizijskim emisijama.

Sa moje strane ja sam Tamaša dr. Korheca ml. smatrao za dominantnog člana naše zajednice i u periodu, kada je on sebe definisao kao političkog penzionera, i zbog toga sam ga, kao i u ranijem periodu, pozivao na sve naše događaje. Pre mesec dana sam ga lično zvao na sastanak na kojem smo se dogovorili da ćemo teme o kojima smo razgovarali i utvrdili pravce moguće saradnje po stručnim pitanjima, nastaviti u roku od dve – tri nedelje. Umesto nastavka ove saradnje i dijaloga Tamaš ml. dr. Korhec se očito odlučio na objavljivanje serije intervjua. 

Prihvatam da svako ima pravo na ličnu uvredljivost i emocije, ali zbog poštovanja činjenica mora se reći i to da pre održavanja izbora članova nacionalnog saveta 2010. godine, ja sam pozvao Tamaša dr. Korhec ml. da predloži tekst našeg izbornog programa, i o mogućim kandidatima na listi Mađarske sloge sam se sa njim dogovarao pre donošenja odluke na sednici predsedništva stranke, a ne sa Laslom Joža, tadašnjim predsednikom nacionalnog saveta. Uvažavajući ove primenjene principe izborni program nacionalnog saveta na izborima 2014. godine je pisao Jene Hajnal, i tačno je da za konsultacije po pitanju izbora kandidata nisam pozvao Korheca, jer sam to pitanje, pre donošenja konačne odluke na predsedništvu stranke, ponovo obavio sa nosiocem naše izborne liste. 

Istovremeno želim naglasiti i to, da će Savez vojvođanskih Mađara i u narednom periodu, koristeći svoju snagu političkog lobiranja, učiniti sve da pomaže rad Nacionalnog saveta Mađara, podrazumevajući pod tim i nastavak realizacije dogovora koji smo sklopili sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, čime smo obezbedili da Nacionalni savet Mađara u periodu od 2010. do 2014. godine postane uspešan, kako u pogledu realizacije sistema visokoškolskog stipendiranja, tako i u pogledu zaštite našeg duhovnog nasleđa, kao i u realizaciji drugih projekata, čemu je svojom marljivošću i radom nesumnjivo dao svoj doprinos i Tamaš dr. Korhec ml.

 

                                                                                                               Ištvan Pastor

                                                                                            Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara

Custom Search