Snažni od početka

Čet, 23.04.2015 - 23:35 -- nikola.tumbas

Edukativni centar Roma je od juna 2013. do januara 2015. godine teritoriji MZ Peščara i Zorka realizovao projekat "Romska deca, porodica i zajednica - unapređivanje roditeljskih veština i kućnog okruženja za učenje i razvoj“. Kao što se iz naziva može videti, namera nam je bila da u ovaj program uključimo što veći broj aktera iz zajednice čije delovanje može da doprinese ranom razvoju dece, koji podrazumeva period od 0 do 5,5 godina.
Nosilac projekta je bio CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju iz Beogada. Pored Subotice, udruženje „Romanipen“ je aktivnosti relaizovao u u Kragujevcu a “Ponos” u Nišu. Finansijsku podršku je dala Fondacija za otvoreno društvo, Program za rano detinjstvo iz Londona. 
Program, koji ima i kraći naziv „Snažni od početka“, obuhvatao je kućne posete porodicama koje imaju decu do 3 godine, sastanke sa roditeljima i radionice, edukaciju naših facilitatora, zaposlenih u predškolskoj ustanovi „Naša radost“, Domu zdravlja i Centra za socijalni rad, nabavku igračaka, registrovanje priča i male akcije u naselju. 
Aktivnostima je obuhvaćeno 46 majki i 86 dece projektom predviđenog uzrasta. Međutim, sa majkama su na radionice dolazila i njihova starija dece ( do 15 godina) koja su veoma rado učestvovala u našim aktivnost. Zbog toga, možemo reći da je kroz naš program prošli ukupno 160 dece. 
Za rad sa majkama i decom koristili smo prostor objekta PU„Naša radost“ i MZ Peščara. Moramo da istaknemo da je ovo samo nastavak dobre višegodišnje saradnje Edukativnog centra Roma i pomentih institucija. 
Kao kruna projekta, bio je deo koji se odnosi na realizacija inicijative potreba građana. Na sastancima sa majkama, očevima (učesnici projekta) i rukovodstvom MZ Peščara, zaključili smo da zajednici nedostaje igralište za decu u ranom razvoju. 
U dogovore oko novog igrališta za malu decu je uključena i lokalna samouprava. Direkcija za izgradnju grada je besplatno izradila dokumentaciju za postavljanje dečjih sprava za igranje, Edukativni centar Roma je angažovao izvođače radova. Uz prisutvo roditelja, predstavnika PU “Naša radost”, MZ Peščara, Edukativnog cenatr Roma, deca iz vrtića su, uz mali program, simbolično otvorila novo igralište. 
Poruka svih učesnika na otvaranju dečijeg igrališta je da svako dete, od najranijeg uzrasta, zaslužuje da dobije podršku od roditelja i zajednice kako bi moglo da razvije kapacitete i realizuje svoje potrebe.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search