Ülésezett a szabadkai VKT

Kategorija: 

A szabadkai Városi Képviselő-testület mai ülésén elfogadták a regionális hulladéklerakó szabályozási tervének, illetve a Szabadka-Palics belterületének általános szabályozási terveinek kidolgozásáról szóló rendelet módosítását. Kisebb incidenssel kezdődött a szabadkai Városi Képviselő-testület ülése. Almási Szilárdot, a .Most civil szervezet elnökét felszólították, hogy hagyja el a termet. Ezt a döntést később visszavonta Ilija Maravić. A VKT-elnöke bocsánatot kért a történtekért.

A képviselő azon háborodott fel, hogy az egyik napirendi pontot nem fordították le magyar nyelvre és ezzel megsértették a jogait. Almási Szilárd: „Nem arról van szó, hogy nem értem meg teljes mértékben a szerb nyelvű anyagot, de ha egy városi képviselő nem harcol azért, hogy az alkotmányos jogával élhessen, akkor miért várjuk el azoktól az emberektől, akik a bíróságokon és a különböző közintézményekben magyarul szeretnének beszélni, és nem merik megtenni, mert félnek attól, hogy mi lesz a következménye.”

A vitatott napirendi pontot, amely Szabadka 2014 és 2020 közötti mezőgazdaság- és vidékfejlesztési stratégiáját tartalmazta, törölték. Osztrogonác Simon, mezőgazdasági megbízott, Városi Tanács, Szabadka: „Technikai okokból került le napirendről, mivel az anyag nem volt teljes egészében lefordítva magyar nyelvre. Azt szeretném csak hozzá tenni, hogy ami a lényeges része volt, az megjelent magyar nyelven is. Itt inkább egy politikai játszmáról van szó, mint egy valós okról, amiért lekerült ez a napirendről.”

A legnagyobb vitát a Szabadka-Palics 2020-ig terjedő belterületének általános szabályozási terveinek kidolgozásáról szóló rendelet módosítása váltotta ki. Slavko Parać, szabadkai frakcióvezető, Demokrata Párt: „Maglai Jenő most már másfél éve polgármester. Azt a döntést, amit ő írt, nem vitte véghez, nem lett szakértőkkel megvizsgálva. Most pedig kezdetét veszi az új tervdokumentáció kidolgozása.”
Szabadka polgármestere alaptalannak nevezte a bírálatot. Szerinte a terveket egyszerűen módosították a jelenlegi helyzet figyelembevételével. Maglai Jenő: „Az elfogadott tervdokumentációt időnként módosítani kell és hozzá kell igazítani a változásokhoz. Másodsorban pedig azok a felvetések, amelyek a központtal kapcsolatosak voltak, teljesen alaptalanok.”

Szabadka Város Képviselő-testületének csütörtöki ülésén a regionális hulladéklerakó részletes szabályozási tervének módosítását is elfogadták. A szeméttelep 25 millió eurós befektetésből valósulna meg. Hat község 280 ezer lakosának hulladékkezelési problémáját oldaná meg.

Custom Search