Filmski klub i škola filma na Otvorenom univerzitetu Subotica

Pet, 24.04.2015 - 10:55 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Petar Mitrić o školi filma u Subotici
Petar Mitrić o školi filma u Subotici

Filmska umetnost u Subotici ima nesumnjivo veliku tradiciju, što zbog nasleđa prvih pionirskih dana Aleksandera Lifke i putujućih bioskopa koji su prolazili ovim krajevima, što zbog slavnih glumačkih i rediteljskih imena kako holivudskog, tako i evropskog filma poteklih odavde, sve do današnjih filmskih uspeha Sabolča Tolnaija, Andreja Boke, Kovač Akoša i drugih savremenih autora.  Kroz ovaj grad su prošla najznačajnija imena svetske kinematografije poput Tea Angelopulosa, Kena Rasela, Mikloša Jančoa, Kena Louča, Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, ostavljajući dubok trag u kulturnom životu Subotice. Uz Festival evropskog filma Palić, kao jednog od najznačajnijih filmskih manifestacija u Regionu i dva bioskopa čijom se posećenošću i repertoarom sa zavidnošću odnosi filmska elita Srbije jasno je da je gotovo obaveza preneti to znanje i iskustvo na nove generacije koje tek stasavaju u svom stvaralačkom životu.

U saradnji sa Gradom Suboticom, Otvoreni univerzitet pokreće gradski Filmski klub i školu filma koji imaju za cilj širenje ljubavi prema sedmoj umetnosti i razvoj teorijskog i praktičnog znanja o filmu kod mladih.

Filmski klub

Delovanje Filmskog kluba je zamišljeno kao serija predavanja o istoriji filmske umetnosti od ranih početaka do današnjeg vremena putem nedeljnih prikazivanja ključnih dela koja su menjala film kao medij i otvorenih razgovora nakon svake projekcije putem kojih bi se otvarala mnoga pitanja o umetničkim dometima, tehnikama filmskog jezika i stilskim pravcima svakog dela ponaosob. Ove sesije su namenjene svim ljubiteljima filma bez obzira na godine i zanimanje i potrudiće se da odgovore na pitanja odakle film kao umetnička forma u ljudskom stvaralaštvu, kako se vrednuje film, kojim postupcima veliki autori kod publike izazivaju pojačana osećanja i uopšte zašto nakon odgledanog filma često ostajemo bez daha, prepušteni sopstvenim razmišljanjima.

Predavanja, projekcije filmova i razgovori će se održavati na prvom spratu Otvorenog univerziteta u prostorijama Filmskog kluba, a vodiće ih Petar Mitrić, selektor Festivala evropskog filma Palić uz povremena gostovanja kako profesora filma, tako i samih reditelja iz Srbije i inostranstva. Ulaz na sva predavanja i projekcije je slobodan.

Škola  filma

Uprkos katastrofalnom stanju u kulturi, Subotica se razvila u rasadnik mladih talentovanih stvaralaca u gotovo svim oblastima umetnosti. Film kao sinteza svih umetničkih veština otvara prostor za zajedničko delovanje i usavršavanje na polju kreativnosti negujući stvaralački dijalog. Filmski seminar u trajanju od 6 meseci u periodu od maja do decembra 2015 održavače se u prostoru Filmskog kluba na prvom spratu Otvorenog univerziteta i polaznicima će kroz praktični i teorijski rad pružiti neophodna znanja iz oblasti filmske režije, pisanja scenarija, montaže, kamere, zvuka. Pod mentorstvom reditelja dokumentarnih filmova Zoltana Šifliša i reditelja igranih filmova Sabolča Tolnaija, potrebna znanja iz različitih oblasti će prenositi i Akoš Kovač (kamera), Gabor Ripli (zvuk), Darko Maletin (montaža), kao i drugi gostujući predavači sa dugogodišnjim iskustvom u filmskom stvaralaštvu iz naše zemlje i inostranstva. 

Uz opremu koju poseduje Otvoreni univerzitet (3 digitalne kamere HD rezolucije, 2 montažne jedinice, rasvetu, snimače zvuka i ostalo) tokom učešća u školi filma polaznici će zajednički raditi na stvaranju nekoliko sopstvenih projekata koji će kasnije biti predstavljeni široj javnosti.

Za učešće u školi filma potrebno je poslati sledeće podatke:

  • 1. Kratku biografiju
  • 2. Razlozi za prijavljivanje u školu filma
  • 3. Dosadašnja iskustva na polju filma (ukoliko postoje)

Prijave poslati do ponedeljka 4. maja 2015 do 12.00h, na email adresu: [email protected]

*

Prvi sastanak Filmskog kluba i škole filma će biti održan u ponedeljak 04. maja od 20 časova na prvom spratu Otvorenog univerziteta u prostorijama Filmskog kluba.

***

Kasnije zvučni prilozi...

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Nedavno promovisana ideja (videti ovde) da se formira škola filma i filmski klub na Otvorenom univerzitetu naišla je da dobar odjek sinoć od srednjoškolaca i ponekog starijeg sugrađanina. Tridesetak prisutnih su netremice gledali i slušali buduće predavače: Zoltana Šifliša i Tolnai Sabolča. Petar Mitrić je zadužen za klub, odnosno za predavanja o istoriji filma.

U dogovoru sa budućim režiserima, kameramanima, toncima i montažerima filmova dogovoreno je da se prva radionica održi u subotu, kao jedini dan koji svima odgovara. Rad škole je predviđen do jeseni s pauzom u avgustu. Tokom Palićkog filmskog festivala predviđeni su i...

detaljnije
Post date: Uto, 05.05.2015 - 10:31
Custom Search