Kuntić - Neću se više kandidirati

Sre, 29.04.2015 - 16:31 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Povod za današnji kratak intervju sa predsednikom DSHV-a Petrom Kuntićem bilo je  saopštenje od prošle nedelje gde se navodi da je donet predlog da se na obljetnicu stranke pozovu predsednici matične i domicilne države Hrvata u Srbiji, Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Nikolić.

 

- Šta se želi DSHV da postigne sa ovim pozivom?

- DSHV ove godine slavi 25 godina svog postojanja. Za tu svečanu prihodu odlučio je pozvati predsednike Kolindu Grabar-Kitarović i  Tomislava Nikolića.

To je bila praksa godinama unazad, na dvadesetu i petnaestu obljetnicu. Nadamo se da će predsednici udovoljiti našim zahetvima. Želimo da u ovom turbulentnim vremenima biti “pufer” (*) koji će pridoneti boljim odnosima na najvišoj razini između dve države.

 

- Pošto je relativno nedavno ovde bio susret Tadića - Josipovića, Nikolića i Josipovića da li je realno očekivati novi susret takve vrste?

- Prvo je pitanje da li će pozitivno odgovoriti predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sa obzirom na sve probleme koji su pretile njen susret sa predednikom Nikolićem. Ko će koga prvo pozvati? Te teme su nam poznate. no nadamo se, obzirom da u predizbornoj kampanji kada je bila ovde u DSHV-u obećela je da će ako bude predsednica doći na 25. obljetnicu. A vrlo se nadam da će i predsednik Nikolić tako reagovati obzirom da smo mi, čelnici hrvatske zajednice bili kod njega, i da je to bila jedna vrlo korektna saranja i razgovor u ono vreme.

 

- Na sledećim izborima, kako DSHV planira izići ovog puta, samostalno?

- DSHV će na svojoj sednici glavnog odbora 25. lipnja doneti povjesne odluke. A to je između ostalog da će svoju redovitu izbornu skupštinu održati tri meseca ranije od uobičajenog termina tako da potpuno pripremljeni uđemo u nove izbore.

O novim izborima odlučit će novo rukovodstvo, kako i sa kime, a sadašnje razmišljanje je da na lokalu i na razini pokrajine idemo potpuno samostalno sa hrvatskom listom čiji će glavni nositelj biti DSHV.

 

- Spomenuli ste novo rukovodstvo, šta bi to personalno značilo?

- Novo rukovodstvo će odrediti 550 zastupnika koji će biti birani u svih 32 mesne organizacije to jest delegata koji će birati novo rukovodstvo koje će voditi DSHV u naredne četiri godine.

Osnovno načelo demokracije, u državama gde ona funkcionira i gde je na visokoj razini, dva mandate su sasvim dovoljna za određene pozicije, a pogotovo za čelne pozicije. Ja sam već tri mandata na čelu stranke i sasvim je izvesno kako sada stvari stoje da nemam nameru da se ponovo kandidiram, a mislimo da imamo vrlo dobrog kandiata a to će se saznati tjekom jeseni - dodao je na kraju sa titrajem osmeha na licu Petar Kuntić.

 

(*) pufer - (u kemiji, ubrzivač reakcije)

Ličnosti: 
Custom Search