Prvi susret polaznika škole filma na Openu

Uto, 05.05.2015 - 10:31 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Nedavno promovisana ideja (videti ovde) da se formira škola filma i filmski klub na Otvorenom univerzitetu naišla je da dobar odjek sinoć od srednjoškolaca i ponekog starijeg sugrađanina. Tridesetak prisutnih su netremice gledali i slušali buduće predavače: Zoltana Šifliša i Tolnai Sabolča. Petar Mitrić je zadužen za klub, odnosno za predavanja o istoriji filma.

U dogovoru sa budućim režiserima, kameramanima, toncima i montažerima filmova dogovoreno je da se prva radionica održi u subotu, kao jedini dan koji svima odgovara. Rad škole je predviđen do jeseni s pauzom u avgustu. Tokom Palićkog filmskog festivala predviđeni su i susreti sa poznatim ljudima iz sveta filma.

Deo prisutinih je bio zainetersovan i za glumu što je naišlo da pozitivan odgovor od Tolnai Sabolča koji je rekao da je njemu svojevremeno iskustvo u studiranju sa glumcima veoma pomoglo u daljoj karijeri kao režiseru filma.

Plan je da se formiraju grupe koje će praktično krenuti u projekat snimanja filma po dogovoru.

Neophodnu opremu za praktičan rad obezbeđuje Otvoreni univerzitet a nekoliko prisutnih je ponudilo i svoje aparate na korištenje tokom radionica.

Više o ovoj temi...

Filmska umetnost u Subotici ima nesumnjivo veliku tradiciju, što zbog nasleđa prvih pionirskih dana Aleksandera Lifke i putujućih bioskopa koji su prolazili ovim krajevima, što zbog slavnih glumačkih i rediteljskih imena kako holivudskog, tako i evropskog filma poteklih odavde, sve do današnjih filmskih uspeha Sabolča Tolnaija, Andreja Boke, Kovač Akoša i drugih savremenih autora.  Kroz ovaj grad su prošla najznačajnija imena svetske kinematografije poput Tea Angelopulosa, Kena Rasela, Mikloša Jančoa, Kena Louča, Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, ostavljajući dubok trag u kulturnom životu Subotice. Uz Festival evropskog filma Palić, kao jednog od najznačajnijih filmskih manifestacija u Regionu i dva bioskopa čijom se posećenošću i repertoarom sa zavidnošću odnosi filmska...

detaljnije
Post date: Pet, 24.04.2015 - 10:55
Custom Search