Hétköznapi mirákulum

Kategorija: 
Izvor: 

A mindennap megélhető csodák, az apró kis harcok, az önmagunk feletti győzelmeink és a megszabadulások csodái fogják össze egy vizuális misztériumjátékká a képeket – vallja kiállított műveiről Molnár-Csikós Virág. A zentai származású alkotó képzőművész Hétköznapi mirákulum című tárlata július közepéig látogatható a Magyar Ház földszinti tanácstermében, Szabadkán.

Hallani, hogy valakiknek sikerül. Hogy csodával határos módon legyűrik az akadályokat, megússzák a veszélyeket, hogy angyal ül a vállukon… „Az enyémet én már látom is, mindenhol, mindennap” – véli az alkotó a hétköznapok forgatagáról, amelyben benne rejlik maga a csoda is. „Ha ránézel a képekre, akár nem is nevezhetők csodáknak, egyszerű dolgokat ábrázoltam, ezek tulajdonképpen hétköznapi tárgyak, székek, fotelok, és mégis mennyi mindent mondanak nekünk, mennyi minden bele rejthető, mögé tehető egy ilyen hétköznapi csodának.”

Többrétegűek a képek, szólnak ugyanúgy emberről és Istenről, a magyar sorsról, az ember sorsáról, a női sorsról – mondta Sebestyén János budapesti festőművész a tárlat megnyitója. A szecessziós formavilág idézi Molnár-Csikós Virág szülőföldjét is. „Egy női portrén felfedezhető a szecessziós indák tekergése, amit mondhatnánk, akár a női gondolatok felszínre kerülését mutatja, vagy láthatóvá tételét” – fogalmaz Sebestyén János.

Az alkotó a mai világban megtalálta azt a pillanatnyi meghittséget, azt a csodát, amelyet valamennyien annyira keresünk, és már fel sem fedezünk – méltatta a képzőművész tevékenységét Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „Tanuljunk a világ bármely pontján, de valahol itthon tudjuk megmutatni azt az értéket, azt a tudást, amit szereztünk. Molnár-Csikós Virág képzőművész egyebek között ezzel a kiállításával, tettével is ezt bizonyítja és példázza.”

A fiatal, feltörekvő alkotókat, a vajdasági magyar képzőművészet sajátságait, értékeit kívánja bemutatni, illetve pártfogolni a Magyar Nemzeti Tanács egy olyan kiállítássorozattal, amely részét képezi a most megnyílt tárlat is. Kéthavonta egy-egy kortárs művész alkotásait állítják ki a Magyar Házban, Szabadkán.

 

Custom Search