Završen 22. Međunarodni festival pozorišta za decu

Sub, 23.05.2015 - 16:06 -- dejan.vukovic

Svečanim zatvaranjem i dodelom priznanja za najuspešnije završen je 22 po redu Međunarodni festival pozorišta za decu. Ovogodišnji gran pri dodeljen je predstavi "Kako je otkriveno letenje", Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković

Ove godine vladalo je veliko interesovanje za prisustvo na Festivalu što pokazuju i brojke od 201 prijavljene predstvave iz 52 zemlje. Odlukom Festivala u takmičarskom programu našlo se 18 predstava među kojima je bila i predstava  "Snežna Kraljica" u izvođenju Dečijeg pozorisšta iz Subotice. 

Članovi žirija su bili prof. dr Boris Goldovski iz Rusije, prof. dr Maja Lučić iz Hrvatske, prof. dr Kata Čato iz Mađarske i prof. dr Zoran Đerić iz Srbije i predsednik žirija prof. dr Vjeslav Hejno iz Poljske koji je na zatvaranju predavao nagrade najboljim predstavama. 

Pored Gran prija, žiri je uručio i niz drugih priznanja. Nagrada za scensku poetiku dodeljena je grčkoj predstavi “Tabula rosa”, u režiji Evgenije Ciklije i izvođenju Pozorišta lutaka “Hop Sinjor”, iz Atine. Nagrada za najbolju režiju i negovanje tradicije dodeljena je Anurupi Roj za režiju i negovanje tradicije u indijskoj predstavi “O Rami”. Nagradu za scensku vizualizaciju osvojio je Frančesko Đivone za italijansku predstavu “Pinokio”. Nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena je Bogdanu Ščepanjskom za muziku u poljskoj predstavi “Mali Dimničar”, dok je nagrada za estetiku i formu scenske realizacije dodeljena je Franku Zenleu za nemačku predstavu Don Kihot.

Žiri je dodelio i šest ravnopravnih nagrada za glumačko, odnosno animatorsko majstorstvo, Kristini Stevović za ulogu u crnogorskoj predstavi “Čarobnjak iz Oza”, Mareku Janiku za ulogu u predstavi “Mali dimničar”, Saši Latinoviću za ulogu u domaćoj predstavi "Kako je otkriveno letenje". Kolektivna nagrada za lutkarsku animaciju dodeljena je ansamblu Zadužbine za lutkarsku umetnost „Katkata“ za uloge u predstavi “O Rami”, Zatim Arkadijusu Poradi za ulogu u predstavi “Don Kihot” i Đuliji Vjana za ulogu u predstavi “Pinokio”.

Na svečenom zatvaranju kulturno umetničkim programom prisutne je zabavio KUD "Mladost" koji su sa dve uzrasne kategorije izveli splet narodnih igara. 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search