Program finala Festivala Omladina u subotu 30.maja na Stadionu malih Sportova

Kategorija: 

Subota 30. maj: Partibrejkers, Repetitor i 8 takmičarskih bendova

Od 42 pristigle prijave, odabrano je 8 bendova koji će se ove godine takmičiti na festivalu Omladina koji će se u subotu30.maja održati na Stadionu malih Sportova u Subotici. Nakon njihovih nastupa slede bendovi Repetitor i Partibrejkers.

„Izabrali smo osam bendova medju kojima i dva subotička. Svaka grupa će izvesti dve kompozicije koje će oceniti stručni žiri sastavljen od eminentnih subotičkih muzičara“ rekao je Armand Mesaroš, član organizacionog tima festivala
Omladina.Bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu festivala su Tevarbulebra, Dingospo Dali, Neprijatno mi je, UpRize, Raskid 13 i  Bombshelter Experiment iz Srbije, Garage in July iz Hrvatske i Parapet iz Crne Gore. 

Program festivala Omladina počinje u 20h sa takmiračarskim delom koji će trajati do 22h, nakon čega će nastupiti bendovi Repetitor i Partibrejkers.

“Ove godine Kancelarija je preuzela odgovornost za celokupnu organizaciju festivala, što se pre svega ogleda u uključivanju mladih volontera, muzičkih bendova, organizacija i institucija koje se bavi mladima sa ciljem da ove godine festival Omladina bude između ostalog, namenjen mladima i da mladi osete da je za njih kreiran” rekla je Dejana Baltes,koordinatorica Kancelarije za mlade u Subotici (KZM),  i članica organizacionog tima.

Bendovi koji su izabrani za takmičarski program su mladi i neafirmisani bendovi, stilski potpuno različiti:  reagge, punk, rock n'roll, pop, jazz avangarda i instrumental.

Pobednički bend festivala dobiće za nagradu snimanje albuma u Studiju 11(Subotica), nastup na trgu za dan grada u Subotici, na tri regionalna festivala i na zajedničkom klubskom koncertu pobedničkih bendova u Subotici. Uz to, bend će od subotičkog brenda Mantradobiti i 40 majca kratkih rukava i 10 dukseva sa logom benda. Pobednički bend dobit će skulpturu čiji je autor slobodni umetnik Arpad Slančik (Slancik Sculpture). Nagrada za drugo mesto je snimanje tri pesme, nastup na Selfestu u Srbiji  i nastup na zajedničkom klubskom koncertu pobedničkih bendova u Subotici, gde će nastupiti i trećeplasirani bend. 

Do 21.00 ulaz je besplatan, a od 21.00 cena karte je 300 rsd.

 

Kancelarija za mlade uključila veliki broj volontera

Kancelarija za mlade Grada Subotice je od svog osnivanja 2013. godine aktivno bila uključena u realizaciju Festivala omladina vodeći propratni program Festivala omladina 2013. - 2014. „Cilj festivala Omladina je afirmacija novih bendova i njihovih novih autorskih dela. Osam odabranih bendova takmičiće se u finalnoj večeri festivala, a glavne nagrade su snimanje albuma, nastupi na regionalnim muzičkim festivalima i nastup na zajedničkom klupskom koncertu“ zaključila je Dejana Baltes.

 

DODATNE INFORMACIJE:

Žiri festivala Omladina 2015:

 

Pobednike festivala Omladina odabraće ih žiri u sastavu: Leonid Pilipović - Leo (Goblini, Iskon, ex-Džukele), Davor Bašić Palković - Boca (Wooden Ambulance, ex-Ana Never, novinar), Jasna Jovićević (saksofonistkinja, profesorica u subotičkoj muzičkoj školi, školovala se u Mađarskoj, Austriji, Brazilu a magistrirala na York Univerzitetu u Torontu, kompoziciju), Damir Tahiri (Nebo Je Crveno, Studio 11), Denis Nikičić (džez gitarista, maturant džez odseka suboticke muzicke skole).

Organizacioni tim festivala Omladina:

Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade, profesor razredne nastave i omladinska radnica u zajednici. Omladinskim radom se aktivno bavi od 2003. godine Vodila je fokus grupe i aktivno doprinosila izradi nacrta Lokalnog akcionog plana u Subotici. Učestvovala je u kreiranju, realizaciji i evaluaciji programa vezanih za edukaciju u oblasti omladinskog rada i osnaživanja omladinskih lidera. Pohađa kurs iz sistemske porodične terapije u Subotici i trenutno na master studijama iz omladinskog rada u zajednici u Novom Sadu.

Armand Mesaroš: muzičar, osnivač Junior Music Studia koje se bavi edukacijom mladih iz oblasti savremene muzike. Uz to, jedan je od osnivača jazz odseka u subotičkoj muzičkoj školi, u upravnom odboru džez festivala Jazzik i svira u nekoliko subotičkih bendova. 

Dario Kostić i Damir Tahiri vode Studio 11, kolektiv nezavisnih alternativnih muzičara i umetnika, a ujedno su i članovi benda „Nebo je crveno“, osnovanim 2010. „U Studiju 11 muzičari i umetnici su se udružili i stvorili prostor za razmenu ideja i fantastične kreacije. U poslednjih godinu dana ovde je nastupilo više od 20 bendova,  umetnika i muzičara iz više od 15 zemalja“ kaže Damir. Inače, Dario Kostić vodi booking agenciju „Hardbooking“ i par godina unazad uspešno organizuje koncerte domaćih i stranih bendova. Pored toga, Dario svira i u više subotičkih bendova.

 

Bend u revijalnom delu festivala Omladina

Repetitor: Bend koji je postavio nove standarde

Repetitor je beogradski trio koji je svojom svirkom i živim nastupima postavio nove standarde na domaćoj sceni, a svojim stilom inspirisao i pokrenuo lavinu novih i mladih bendova. Ovaj beogradski bend puni sale u Sloveniji i Hrvatskoj, a koncertno je aktivan širom cele Evrope  i sveta.  Ovog proleća Repetitor je nastupio u Kini, a nastupiće i u Moskvi, Zagrebu i u Subotici, na ovogodišnjem festivalu Omladina.

U njihovoj muzici oseti se uticaj bendova kao što su Fugazi, Sonic Youth, Nirvana, pa čak i Black Sabbath, ali sa druge strane, njihov  zvuk je u isto vreme jedinstven i originalan.

Devojke koje čine ritam sekciju, Ana Marija Cupin na bas gitari, i Milena Milutinović na bubnju, “čuvaju leđa” Borisu Vlastelici (gitara i vokal) koji svojim scenskim nastupom i gitarskim rifovima ostavlja bez daha, a njih troje u celini čine da svaki živi nastup Repetitor-a bude iskustvo za pamćenje, i novi trag u rok istoriji naših prostora.

 

Bend u revijalnom delu festivala Omladina

PARTIBREJKERSI: Najbolji rokenrol sastav

Po mišljenima mnogih najbolji rokenrol sastav na prostorima bivse Jugoslavije. Od 1982. pa do dan danas očaravaju svojom energijom, upečatljivim nastupom i surovo iskrenim tekstovima. Sve to možemo očekivati tokom njihovog nastupa 30. maja na malom stadionu. Oduvaće nas zvuk Antonove gitare,jakih i brzih ritmova i Canetovi inspirativni tekstovi “Ono što pokušavam sad, ti nećeš za ceo svoj život“...

 

Informacije o 8 TAKMIČARSKIH BENDOVA:

Raskid13:Novoosnovani bend iz kstovi satirični, imaju notu humora i uglavnom govore o pivu, ljubavi i ljubavi prema pivu. Snimilisu i mini-album „Miimamo bend“ ipredstavićenam, kažu, „novi, energični i šaljivpristuppanko”

 

Tevarbulebra: Bend iz Niša svoju muziku opisuju kao mešavinu različitih žanrova sa akcentom na gruv, neobične ritmove i eksperimentalne melodije.Osnovan 2013. godine, bend je do sada učestvovao na nekoliko takmičenja i festivala.

 

Dingospo Dali: Beogradski bend formiran pre 4 godine a članovi svoju muziku opisuju kao mešavinu galame, ritma i melodicnosti, vodjen raznim uticajima bendova uglavnom mračnijeg zvuka. Sa svojom prvom pesmom“Pelin” našli su se na “Bigz komplikaciji” samizdat zbirci numera a trenutno imaju dva spota: za pesmu “Ona” koja se našla na Femikseti 2014 i pesmu “Ne pitaj se”.

 

Bombshelter experiment:Subotički bend čiji tekstovi, kako kažu, „kritikuju današnje društvo,ali i pozivaju na mir i ljubav“ .Nastupi su energični sa što više truda da se pozitivne vibracije pesama prenesu na publiku. Postoje dve godine i nakon par meseci vežbanja i improvizacije „polako se stvara specifičan zvuk koji je u osnovi reggae/dub pomešan sa još mnoštvom muzičkih žanrova“

 

Garage in July:Za sebe kažu da su visokooktanski Swamp 'n' Roll sastav nastao u jesen 2009. pod utjecajem The Stoogesa, Velvet Undergrounda, The Rolling Stonesa, The Sonicsa te starog Delta i Chicago Bluesa. „Želja nam je stvarati i prašiti rock 'n' roll dok god smo živi“ poručuju iz ovog benda koji dolazi iz Hrvatske.

 

Parapet: Progresivno orijentisana muzika benda iz Nikšića (Crna Gora). Četvoročlani bend do sada jesnimio  2 pesme koje su objavljene na Youtube-u: ,,Prejake svjetlosti'' (kažu da su je mnogi okarakterisali kao atmosferični rok) i ,,Krhkost''.

 

Neprijatno mi je: Subotički bend osnovan ove godine koji se, kažu članovi, „kreće u vodama novog talasa, fri džeza i eksperimentalne muzike, a tekstovi parodiraju pokušaj usađivanja dubokog smisla u stihove, koji u vremena kad je svaka velika tema već ispevana, neizbežno klizi u banalnost.“

 

UpRize: Bend iz Sente koji je početkom 2015. godine dobio konačan oblik. Kažu da su svirali svugde gde su mogli doći do svojih instrumenata, na ulici, na obali reke, na rođendanima, festivalima, u klubovima, na teretnom brodu, svatovima. Pokušavaju zvuk reggae muzike što jedinstvenije oblikovati, „pomoću unutrašnjih energija, lutajući prema elementima groove i funk muzike“.

 

 

INFORMACIJE O PREVOZU

 

Vanredne autobuske linije u 6 pravaca

 

U skladu sa željom da omogućimo što većem broju mladih iz prigradskih mesnih zajednica da posete revijalno veče festivala, Kancelarija za mlade u saradnji sa JP Subotica transom organizuje dodatni autobuski prevoz nakon održavanja koncerta Partibrejkersa, po ceni redovne karte radi prevoza mladih posetioca iz okolnih, prigradskih ruralnih sredina, u 6 različitih pravaca:

 

Bajmok
Ljutovo, DonjiTavankut, GornjiTavankut, Bajmok, Đurđin
Žednik, Čantavir, Dušanovo
Bikovo, Novo Selo
Palić, Hajdukovo, BačkiVinogradi, Šupljak
Kelebija

Vremedodatnogprevoza u navedenimautobuskimpravcima je 30.05. 2015. uveče, u 01.30 nakonponoći, nakonzavršetkafestivala, odnosnokoncertaPartibrejkersa.

 

Autobusiće se nalazitinaparkinguizazgradeNoveopštine, TrgLazaraNešić 1.

 

 

 

PR TIM FESTIVAL OMLADINA 2015

Custom Search