Saopštenje LSV - Selo se neće sačuvati samo na papiru

Kategorija: 
Izvor: 

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Subotici poziva lokalnu samoupravu i sve nadležne institucije da hitno predlože i pokrenu niz mera koje će sačuvati seoska naselja u okolini Subotice i stimulisati njihove žitelje, naročito mlade ljude, da egzistenciju ostvaruju u ruralnim delovima grada.

Uz sve mane i nedorečenosti koje ima, „Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Grada Subotica za period 2014 – 2020“, koja je usvojena na prošloj sednici gradske skupštine, još jednom je ukazala na jedan od najznačajnijih problema Subotice – intenzivni odliv stanovništva, naročito u seoskim sredinama.

Statistika kaže da je tokom poslednjih tridesetak godina broj stanovnika u Subotici smanjen za gotovo 15 hiljada - grad je napustilo oko 2, a prigradska naselja čak 12 odsto ljudi!

Da sve bude još gore, gotovo svakodnevno smo svedoci novog talasa napuštanja našeg grada. Koliko je ljudi otišlo tokom poslednje dve-tri godine u ovom trenutku niko pouzdano ne zna, a pretpostavlja se da je reč o još nekoliko hiljada Subotičanki i Subotičana među kojima je najviše mladih. Ako se negativan trend nastavi, nekim seoskim sredinama za svega 5 do 10 godina preti opasnost da ostanu pusta.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine naglašava da je poljoprivreda jedan od najznačajnijih ekonomskih resursa Subotice i da budućnost grada značajnim delom zavisi od ruralnog zaleđa. Ako nam sela opuste, jer prosečno malo poljoprivredno gazdinstvo nema ni uslova ni interesa da se bavi proizvodnjom hrane, Subotica će ostati bez najznačajnijeg potencijala za razvoj.

Rešenja treba tražiti u stimulisanju poljoprivrednih gazdinstava da sa trenutno dominantnog ratarstva, pređu na profitabilnije i radno intenzivnije poljoprivredne grane kao što su povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Da što veći broj poljoprivrednih proizvođača pređe na organsku proizvodnju, da se razvija prerada sirovina i stvaranje novih vrednosti, odnosno podstiče otvaranje zanatskih radnji i pogona koji će proizvoditi finalne proizvode, kako za domaće, tako i za inostrano tržište.

Ni selo ni njegovi žitelji se neće sačuvati samo na papiru. Zato strategija pod hitno mora biti razrađena kao operativni program kojem će lokalna samouprava dati apsolutni prioritet.

 

Biro za informisanje

GrO LSV Subotica

 

Custom Search