Renoviran i proširen Telenorov kontakt centar u Subotici

Pet, 12.06.2015 - 19:25 -- nikola.tumbas
Jene Maglai Obraćanje u Telenorovom kontakt centru u Subotici
Jene Maglai Obraćanje u Telenorovom kontakt centru u Subotici

Nova radna mesta, poboljšani uslovi rada i proširenje radnog prostora obeležilo je otvaranje renoviranog Telenorovog Kontakt centra u Subotici. Taj centar, iz kojeg se pružaju informacije korisnicima iz Srbije i Mađarske, sada ima 70 radnih stanica u otvorenom prostoru, sale za sastanke i obuke, novi servisni blok, kao i sobu za relaksaciju zaposlenih.

- Strateški prioritet Telenora je da kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta usluga prema korisnicima. Kontakt centar smo otvorili pre dve godine, a sada smo ga dodatno unapredili. Prošireni su kapaciteti Centra i biće otvorena nova radna mesta na različitim pozicijama, čime potvrđujemo da nastavljamo put decentralizacije poslovanja i regionalnog razvoja, - kaže Mikel Nosgard, izvršni direktor marketinga Telenora.

Grad Subotica i Telenor imaju dugogodišnju uspešnu saradnju.

- Otvaranjem Kontakt centra u Subotici, Telenor je značajno doprineo razvoju lokalne zajednice, pre svega zapošljavanjem talentovanih ljudi, investicijama, a sada i proširenjem kapaciteta. Čast nam je što je najbolji kontakt centar u regionu lociran baš u ovom gradu. Ova saradnja predstavlja dobar poziv za druge kompanije da ulažu u naš grad, - kaže Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Kontakt centar nalazi se u poslovnom centru Galerija u Subotici i proširen je dodatnim aktivnostima zaposlenih, koje podrazumevaju pružanje napredne korisničke podrške. Radna mesta su veća i komfornija za rad, a proširene prostorije Kontakt centra omogućavaju i okupljanje predstavnika regionalnih timova, čime se štedi vreme i doprinosi većoj efikasnosti poslovanja.

Telenor Srbija (www.telenor.rs) deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora koji ima više od 190 miliona korisnika na 13 tržišta. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa početnim ulaganjem od 1,53 milijarde evra. Sa 3,2 miliona korisnika, Telenor Srbija pomaže ljudima da iskoriste sve prednosti savremenih komunikacija. Ova kompanija ima 119 prodavnica u 84 grada i oko 1.000 zaposlenih, dok Pametna mreža pokriva više od 80 odsto stanovništva.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search