Stipanović - Ostajem levičar do kraja

Pon, 29.06.2015 - 18:27 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Dušan Stipanović - šef odborničke grupe Pokret socijalista.

 

- Da li bi mogli da odgovorite kako se završilo ova priča o izlasku iz SPS-a grupe odbornika na čelu sa vama i formiranje nove odborničke grupe Pokreta socijalista u Skupštini grada. Priča se da je bilo pritisaka?

- Ozbiljno bavljenje političkim radom zahteva jednu određenu dozu principijelnosti. Ja sam se u svom čitavom političkom radu bavio lokalnom politikom. Ovo mi je 7 mandat, a pet mandata je iz vremena kada je birano većinskim sistemom, što bi rekli na ime i prezime i... “brkove”.

U jednom momentu došlo je do raspuštanja GO SPS-a koji je inače imao izvanredne rezultate i ja sam bio protiv te odluke koja se u principu nije doticala mene ali je ta odluka na neki način pogodila ljude, koji su po meni, imali izvanredne  zasluge za više nego dobar rezultat.

Uporedo sa tim od mene, kao šefa odborničke grupe, od mene su se tražile da glasam za neke odluke koje su po meni direktno suprotstavljene interesima građana Subotice i Grada Subotice a čak su bile i po meni i sukobu sa zakonom. Znate o čemu se radi, to je tema o imenovanju direktora u javnim preduzećima, gde se tražilo od mene da se dajemo prednost nekim kandidatima koji nisu prošli proceduru ili su po proceduri bili nisko rangirani. I tu su počeli sukobi, pritisci, koji su se završili tako da sam ja u jednom momentu bio isključen iako smatram da sam ceo svoj vek bio, jesam, i ostat ću socijalista.

To je bila kap koja je prevršila čašu i ja želim da se bavim svojim radom, želim da budem što bi rekli socijalista i dalje.

Našao sam razumevanje  i mogućnost u okviru stanke Pokret socijalista i  dobio čak određenu pomoć da rešavamo neke probleme zbog kojih se uostalom i bavim politikom. Radi se tu pre svega o projektima prečistača u Bajmoku i druga stvar: mogućnost da se utiče na vođenje socijalne politike, na vođenje politike sporta, na vođenje politike kulture...

Ponavljam, ja sam bio i jesam socijalista. Smatram da bavljenje politikom zahteva ljude koji pre svega moraju biti spremni na to: da daju, na to da moraju da razumeju da živimo vreme koje je veoma teško, u kojem je socijalni momenat izuzetno, izuzetno izražen.

Lično sam ponosan što su odbornici iz naše zajedničke grupe imali poverenje u mene i što smo ostali na neki način, većina odborničke grupe jedinstvena, i što sledimo tre svoje levičarske, socijalističke ideale.

 

Ličnosti: 
Custom Search