Saopštenje SVM povodom otvorenog pisma Lasla Varge

Kategorija: 
Izvor: 

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je sa interesovanjem čitao pismo Republičkog poslanika Lasla Varge koji je upućen sredstvima informisanja o njegovom mišljenju vezanim za opšte političke vrednosti i društvene pojave, koji se delimično odnosi i na njegovu viziju budućih kretanja po ovim pitanjima.

Savez vojvođanskih Mađara je politička partija i kao takva  deluje u okviru pravila koja važe za stranke, što znači da sva ova pitanja koja se odnose na politiku, i o kojima se Laslo Varga izjašnjava, u prethodnih godinu dana SVM je na sednicama Predsedništva i Saveta, kao i na Skupštini stranke razmatrala, o njima formirala zaključke i o istima se glasanjem izjasnila.  

  Ozbiljnost pisma Lasla Varge, stavlja pod znak pitanja činjenica da je on u toku proteklih godinu dana, na ukupno 24 održanih sednica Predsedništva, glasanjem prihvatio sve predloge i zaključke. Nije bio nikada uzdržan, nije glasao protiv, niti je formirao bilo kakvu kritiku. Laslo Varga piše da „ Svuda gde sam mogao/gde smo mogli u okviru partije, uvek sam rekao/uvek smo rekli”, a zapravo za proteklih godinu dana ukupno pet puta je tražio reč na sednicama Predsedništva SVM, i govorio je o zajedničkoj sednici Vlade Republike Srbije i Mađarske, o aktuelnim pitanjima rada Narodne skupštine, podneo je izveštaj o poseti Briselu, govorio je o novom Statutu stranke kao i o pitanju restitucije.    

Nijednom prilikom nije se oglasio o programu ekonomskog razvoja, niti o rezultatima izbora, mada u 2014. godini SVM je, direktno ili indirektno, učestvovao na pet izbora.  

Predsedništvo SVM prihvata činjenicu, i ni na koji način ne osporava da je Laslo Varga vlasništvom mandata poslanik Narodne skupštine, ali njegove navode da praktično od 2007. godine u partiji je on sam formulisao i rešio sva značajna pitanja (2. O legitimitemu mog obraćanja), počev od koalicionih sporazuma do osposobljavanja rada dve opštinske organizacije, Predsedništvo prima sa zaprepašćenjem i ograđuje se od istog u ime svih onih, koji su u zadnjih osam godina, u okviru svojih mogućnosti i ubeđenja, radili sa istom dozom privrženosti, kako to o sebi govori Laslo Varga, koji je inače u proteklih 12 meseci, od šest narodnih poslanika SVM, u Beogradu najmanje puta uzeo reč u radu Narodne skupštine.  

Za Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je jasno da obraćanje Lasla Varge pod nazivom „Šta se dešava!” u suštini znači to, da on u narednom periodu sa SVM ne prihvata nikakvo zajedništvo. 

S obzirom da Savez vojvođanskih Mađara je politička partija, Laslo Varga, nezavisno od svih svojih moralnih dilema i ubeđenja, u toku narednih nekoliko dana treba da se izjasni dali želi raditi i dalje u okviru frakcije SVM, ili će istupiti iz iste. Ukoliko se odluči da želi ostati u okviru frakcije SVM, kao narodni poslanik i član frakcije i za njega će biti obavezne odluke donete po pravilima demokratičnosti na organima stranke, i on će biti dužan da ih obavezno sprovodi u svom radu.  

1. jula 2015. godine                                                       Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara                                                  

Kolekcija članaka: 
Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Saopštenjem za javnost od 1. jula 2015. godine, Predsedništvo SVM nije osporilo ni jednu od mojih suštinskih tvrdnji iz autorskog teksta o aktuelnim zbivanjima u javnom životu vojvođanskih Mađara. Nije demantovano da SVM želi kontrolu nad celokupnim javnim životom mađarske zajednice i da ne postoji želja da se ovo promeni. Nije dovedena u pitanje ni konstatacija da je u proteklih godinu dana u prvi plan došlo rešavanje problema u mađarskoj zajednici primenom političke sile i da je SVM u konfliktu sa brojnim važnim mađarskim institucijama. Nije opovrgnuta ni tvrdnja da je postojeći sistem upravljanja poslovima u mađarskoj zajednici izgrađen na osećaju straha, kao ni činjenica da je SVM izgubio svoj politički kompas, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu. Nije osporena ni ocena da je u...

detaljnije
Post date: Pet, 03.07.2015 - 13:56

ŠTA SE ZBIVA?

Autor: Laslo Varga, poslanik u Skupštini Srbije

 

O ciljevima obraćanja javnosti

Izborna skupština Saveza vojvođanskih Mađara održana je pre dva meseca u Novoj Crnji. Malo je vremena od tada proteklo. Međutim, bio je ovaj period dovoljno dug da čovek donese odluku da li je spreman da i dalje bude deo onoga, što se u javnom životu vojvođanskih Mađara zbiva.

Ovaj tekst se ne bavi ličnostima, on govori o pojavama. O vrhu ledenog brega.

Isuviše dug vremenski period je iza nas u kojem su skoro svi oklevali da se javno oglase. Nasuprot tome što su/smo u velikom broju osećali da se javni život Mađara u Vojvodini nalazi u dubokoj krizi. Mesecima, godinama unazad su/smo znali da se iza kulisa odvijaju destruktivni procesi.

Stotine i...

detaljnije
Post date: Sub, 27.06.2015 - 09:59
Custom Search