Szabadka – Péntekig 117 listát hirdetett ki a Városi Választási Bizottság

Kategorija: 
Izvor: 

Éjfélkor lejár a listaátadás határideje a szabadkai helyi közösségi választásokra. A Szerb Haladó Párt minden helyi közösségben indul, a Vajdasági Magyar Szövetség 28 helyen. A ma este beérkező listákat holnap délután hirdetik ki.

Szabadkán összesen 37 helyi közösségben tartanak választásokat július 19-én. A pártok ma éjfélig adhatják át a listákat.
Péntekig 117 listát hirdetett ki a szabadkai Városi Választási Bizottság. Kovács Károly, a szabadkai Városi Választási Bizottság elnöke: „Legtöbbet a Szerb Haladó Párt adott át, 37 listát. Minden helyi közösségben indulnak. A második helyen van a VMSZ, 28 listával. A Ligának a mai nappal a 20. listáját hirdettük ki. A többi pártok között szerepel még a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, a Zöldek Pártja, illetve a Szerb Radikális Párt, továbbá polgári csoportok adták át a listákat.”

A Szerb Haladó Pártot nem értük el. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga a legnagyobb gondot abban látja, hogy a városi és a peremvárosi helyi közösségeket nem egyformán fejlesztik, a jelenlegi hatalom pedig nem oldja meg a problémákat. Branko Tot, a szabadkai végrehajtó bizottsági elnöke, a VSZL tagja: „A legnagyobb problémák a peremvárosi helyi közösségekben vannak, ahol nincs víz, nincs csatornahálózat, ahol az autóbusz utoljára nyolc órakor jár, ahol megszüntetik a rendelőt, a postát, a bankfiókokat.”

A Vajdasági Magyar Szövetség 32 szabadkai helyi közösségben szeretne listát állítani. A legtöbb helyen gyorsan összegyűjtötték a támogatói aláírásokat, így 16 helyi közösségben az egyes, 11-ben pedig a kettes sorszámot kapják. Ezeken a helyeken, például Csantavéren, Hajdújáráson, Királyhalmon, Ludason vagy Kelebián a VMSZ az abszolút többségre törekszik. Horváth Tímea, a VMSZ szabadkai frakcióvezető-helyettese: „Minél több embert szeretnénk megszólítani a terepen, szeretnénk minél több embert kivinni a választások napján, szeretnénk sokan és elegen lenni a választások napján, hiszen egy a célunk, egy a jövőnk, ezért kell, hogy dolgozzunk közösen, és ehhez kérjük a szavazópolgároknak a támogatását is.”

A listaállítás határideje éjfélkor lejár. Várhatóan már szombat délután kihirdetik az utolsó listákat a szabadkai helyi közösségi választásokra.

Custom Search