„Kontinental” otvara novu fabriku u Subotici

Sre, 08.07.2015 - 23:16 -- nikola.tumbas

Ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić, generalni direktor kompanije „Kontinental” za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai danas su, u Vladi Srbije, potpisali Memorandum o razumevanju, što će omogućiti zapošljavanje novih 500 radnika i investiciju od 17 miliona evra. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik kompanije „Kontinental” Markus Murk.

Sertić je rekao da je potpisivanje memoranduma sa ovom nemačkom kompanijom, koja se bavi izradom komponenata za auto-industriju, pokazatelj podrške ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada Srbije, kao i naporima lokalne samouprave u Subotici.

Kompanija „Kontinental” je, podsetio je, u Srbiju, odnosno Suboticu, došla u februaru 2011. godine, potpisala prvi memorandum i uz investiciju nešto manju od 11 miliona evra zaposlila 650 radnika.

Ugovor o investiciji, kazao je, biće potpisan u narednih 30 dana, a već u septembru krenuće se sa izgradnjom fabrike koja bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini sledeće godine.

- Država će tu investiciju podržati sa tri miliona evra, u naredne tri godine, počevši od 2016, a grad Subotica će za izgradnju fabrike obezbediti 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike ’Kontinentala’. Rok za dostizanje punog kapaciteta od 500 zaposlenih je tri godine, a nakon toga fabrika ima obavezu da narednih pet godina zapošljava najmanje 1.150 radnika – istakao je ministar Sertić.

Markus Murk je kazao da je širenje poslovanja kompanije „Kontinental” u Srbiji potvrda da je zadovoljna poslovnim ambijentom u Srbiji i podrškom Vlade i lokalne samouprave.

On je nagovestio mogućnost daljih ulaganja ove kompanije u Srbiju, kojoj su, kako je rekao potrebni obrazovani radnici u čiju je obuku spremna i da ulaže.

Uz konstataciju da je nemački „Kontinental” očigledno zadovoljan poslovanjem u Subotici, uslovima za rad i odnosom lokalne samouprave prema toj kompaniji kao stranom investitoru, gradonačelnik Maglai je naglasio da je odluka kompanije „Kontinental” da ulaže u nove kapacitete u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok” i proširuje svoju proizvodnju priznanje za Suboticu koje, istovremeno, i omogućava smanjenje broja nezaposlenih i povećanje prihoda u budžetu grada Subotice.

- Verujem da će se ispoštovati dogovorena dinamika realizacije ove investicije koja je izuzetno važna i za našu državu, i za grad Suboticu. Protekle sedmice otvorili smo fabriku ’Ametek’, a do kraja jula položićemo kamen temleljac za još jednu ozbiljnu investiciju u našem gradu. Mislim da malo koja lokalna samouprava u Srbiji može da se pohvali sa investicijama ovakvog kapaciteta. To je dobar znak i za Suboticu, i za čitavu ovu regiju. Nadam se da će to biti i perspektiva veoma dinamičnog razvoja ne samo našeg grada nego i okolnih naselja – rekao je Jene Maglai.

www.subotica.rs

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search