Svetska bronza za Mačkovića i Pivačika

Ned, 26.07.2015 - 14:48 -- dejan.vukovic

Subotičanin Martin Mačković sa svojim kolegom Viktorom Pivačijem osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore koje je održano u Plovdivu (Bugarska). 

Mačković i Pivači su u jutrošnjem finalu ponovili prošlogodišnji veliki uspeh sa Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine iz Varezea. I u finalu u Plovdivu stigli su do bronzanog odličja čime su još jednom dokazali da se radi o veslačima svetske klase osvojili treće mesto sa rezultatom 6:28:39. U žestokoj borbi za medalje naši reprezentativci su postigli vreme 6:28,39, iza dve godine starijih Rumuna Dragoša Aikoboua i Adreja Gontarua (6:25,55), koji su postali svetski prvaci, i, takođe, dve godine starijih, Australijanaca Džeka Hargvisa i Nikolasa Vitleja (6:26,79), kojima je pripalo srebro. Četvrti su bili Britanci Džejms Rudkin i Tomas Džordž (6:30,80), peti Nemci Niklas Šreder i Paul Gebauer (6:31,42), a poslednji Austrijanci Kristof Šefridberger i Ferdinand Kverfild (6:45,26).

Trener reprezentacije, Aleksandar Ivković je istakao odličnu trku srpkog dvojca – Pivač i Mačković su izveslali odličnu trku, ali se u finalu videlo da im je nedostajalo više zajedničkih treninga budući da su počeli da se pripremaju za ovo takmičenje pre svega mesec i po dana, tj. kada su se vratili sa studija iz Amerike. Bili su na višem nivou nego prošle godine, ali je i konkurencija bila mnogo jača. Čamci Rumunije i Australije su ozbiljne posade i kada je u pitanju konkurencija starijih seniora. Australijanci su čak bili u finalu Svetskog kupa u Lucernu, a oba čamca su ozbiljni kandidati za Olimpijske igre u Riju 2016. U svakom slučaju Pivač i Mačković, kao i klubovi iz kojih potiču, zaslužuju najveće pohvale za čitav nastup u Plovdivu.

Pivač i Mačković su nešto slabije startovali. Posle prvih 500 metara bili su peti. Narednu četvrtinu trku su iskoristili za proboj na treće mesto. U sledećih 800 metara naši momci su vodili grčevitu borbu sa Britancima za bronzano odličje budući da su se u tim trenucima čamci Rumunije i Australije već odvojili. Rudkin i Džordž su na ulasku u poslednjih 500 metara preoteli od srpskog čamca treće mesto. Ipak, Pivač i Mačković nisu se dali. Sjajnim finišem konačno su slomili Britance i tako došli do nove svetske bronzane medalje.

Mačković je izuzetno zadovoljan osvojenom medaljom – Presrećan sam bronzom u Plovdivu. U finalu smo izveslali našu najbolju trku na ovom takmičenju, postigli odličan rezultat, a u mnogo jačoj konkurenciji nego 2014. ponovili uspeh iz Varezea. Malo nam je nedostajalo da odemo i stepenik više iako i ovom medaljom možemo da budemo prezadovoljni.

 

 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search