Promocija knjige Milana Micića

Uto, 04.08.2015 - 18:27 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Zvučni zapis promocije knjige Srpsko dobrovoljačko pitanje u Prvom svetskom ratu 1914 1918
Zvučni zapis promocije knjige Srpsko dobrovoljačko pitanje u Prvom svetskom ratu 1914 1918

U nastavku programa kojim se obeležava sećanje na 20 godina od hrvatske akcije ,,Oluja,, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, u Velikoj Većnici Gradske kuće, 3. avgusta, održana je tribina na kojoj je istoričar dr Milan Micić govorio o svojoj autorskoj knjizi ,,Srpsko dobrovoljačko pitanje u Prvom svetskom ratu 1914-1918,, gde je ujedno i čitao stihove iz knjige ,,Rakija i rane,, koja je posvećena istorijskoj sudbini prvih kolonista koji su nastanili ove krajeve Banata i Bačke.

Dr Milan Micić istakao je izuzetan značaj srpskih dobrovoljaca u Velikom ratu, koji su kao stanovnici stranih država, Austrougarske, Amerike i brojnih drugih zemalja sveta, nemajući obavezu da ratuju, dobrovoljno podneli veliku žrtvu za otadžbinu. Autor je napravio paralelu izmedju 1914-te 1941-e i 1994-te, ističući da  ustvari  koreni  kolektivnog stradanja  srpskog naroda potiču još iz 1914. godine, još tada su Srbi bili osuđeni na smrt. 

Ovom knjigom, nastalom sto godina kasnije, autor želi, kako kaže, da rasvetli i istakne nepravedno zaboravljeni značaj dobrovoljaca i daruje im bar deo pomena koji zaslužuju.

Na samom početku je Saša Gravorac izneo brojčane podatke o šteti u akciji ,,Oluja,,

 

info&photo - Natalija Kovačević

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U okviru obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, radi odavanja počasti tragično stradalom srpskom narodu u akciji hrvatske vojske pod nazivom "Oluja", aktivirane su sirene za uzbunjivanje emitovanjem zvučnog signala "prestanak opasnosti", u trajanju od šezdeset sekundi.

Post date: Sre, 05.08.2015 - 14:48

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga danas je počela manifestacija posvećena obeležavanju dvadesete godišnjice od vojno - redarstvene akcije "Oluja". U sklopu ovoga večeras je otvorena izložba slika Milojka Budimira posvećene stradanju Srba u Hrvatskoj u Vestibilu Gradske kuće.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Subotica.

 

U prilozima su ostali govori na otvaranju izložbe: autora izložbe, Budimira Milojka, predsednika asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, kao i podužeg izlaganja Save Štrpca iz Veritasa.

Takođe u prilogu je odgovor Saše Gravorca na pitanje - Da li polovina ove izložbe...

detaljnije
Post date: Pet, 31.07.2015 - 20:25
Custom Search