Najavljeni dani bunjevačke kulture

Sre, 26.08.2015 - 22:53 -- dejan.vukovic

Na današnjoj press konferenciji najavljena je tradicionalna manifestacija „Dane bunjevačke kulture“ koji se po jubilarni deseti put organizuje u Bajmoku.

Manifestacija u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok sastoji se iz dva dela, Prvog dana u petak 28. avgusta od 19 sati biće premijerno emitovan dokumentarnog filma o Miji Mandiću u prostorijama KPD „Jedinstvo Eđšeg“ dok će se u subotu, već od 8 sati, održati tradicionalni „Festival bunjevačkih nacionalih ila“ na istom mestu ispred doma u Bajomku. 

Tradicionalnu manifesatciju najavio je Brano Pokornić, predsednik BKC „Bajmok“  – Ova manifestacija je postala brend Bajmoka i okoline, učesnici rado pripremaju sve ono što je potrebno za bogat sadržaj a gosti nam rado dolaze. U okviru manifestacija biće premijerno prikazan dokumentarni film o poznatoj bunjevačkoj ličnosti, o Miji Mandiću, učitelju, književniku, novinaru, počasnom građaninu Subotice. Film je rađen dugo, bilo je dosta materijala sakupljenog u Gradskom muzeju, Gradskoj biblioteci, od familije, sugrađana, ali i u Mađarskoj. Napravili smo lepu priču koju želimo da prezentujemo svim sugrađanima. Iskoristićemo priliku da promovišemo i naše novo izdanje, Festivalski bilten koji donosi rezime prethodne godine.

Pokornić je zatim najavio i Festival bunjevačkih jela koji će se održati u subotu od 8 časova - Okupljanje učesnika počinje već od 8 sati kada počinje kuvanje jela. Očekujemo više od pedeset vrsta jela koja će građani moći da degustiraju, ali i kupe i ponesu kući. Za 10 sati je zakazano svečano otvaranje Festivala. Završetak kuvanja i žiriranje su u 12 sati, a potom i svečani ručak. Uveče, od 19 sati, organizujemo zabavni program – klasičnu igranku za srednju i stariju generaciju.

Do sada se prijavilo oko 30 učesnika, među kojima su i gosti iz pet nacionalnih zajednica, pa će se tako moći degustirati specijaliteti bunjevačke, mađarske, vlaške, ukrajinske, nemačke i srpske kuhinje. Glavno jelo će i deseti put biti domaća tarana sa domaćom kobasicom, koja će se prodavati po pristupačnoj ceni od 150 dinara po porciji. 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search