Napközben nyugodt a szabadkai buszpályaudvar

Kategorija: 
Izvor: 

Újabb ezer migránst várnak ma este és éjszaka az észak-vajdasági Szabadkára. Az elmúlt éjszaka is ennyien érkeztek a buszpályaudvarra. Autóbusszal jönnek a szerb fővárosból. Rövid várakozás után külön buszokkal indulnak a szerb–magyar zöldhatár közelében található Horgosra, innen gyalog folytatják útjukat.

Alig száz migráns tartózkodik a váróteremben és annak környékén. Délutánra, estére várják az újabb buszokat.

A Belgádból érkező migránsok autóbuszai ide, a szabadkai autóbusz pályaudvarra futnak be, ahonnan egyesek a következő járattal azonnal a határ felé veszik az irányt, míg mások a közeli elhagyatott téglagyárba mennek pihenni.

Kisebb csoportokba verődve várják az esti különjáratokat a főként Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából érkezett migránsok. Bezi Nasser, Szomália: „Nagyon veszélyes Szomáliában, nem élhetünk ott. Ott minden rossz, nincs munka, nem egészséges, minden nagyon rossz. „Egy jobb helyre szeretnék menni, a gyerekeimmel és a családommal élni szeretnék.”

Amíg a következő járatot várják, a magyar–szerb zöldhatáron már átjutott társaikkal telefonon tartják a kapcsolatot. Tőlük kérdik, mikor és merre induljanak.

Egy kisebb csoport Afganisztánból indult három hónapja. Azt mondják, a tálibok elől menekülnek. Seishir Aga egy biztonságos országba szeretné családját juttatni. Számítógépes szakemberként egy Anglia által támogatott civil szervezetnek dolgozott, azt állítja, ezért üldözték el a szélsőségesek. „Bárhova elmennék, ahol biztonságban lehetek. Oda megyek, ahol béke van. Bárhova Európában, Szerbiától például Norvégiáig vagy esetleg Svájcig.”

A migránsok egy része az egy kilométerre lévő téglagyár elhagyatott épületéhez megy. Itt az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai látják el a hosszú út alatt szerzett sérüléseiket.

Az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt sokan megfáztak. A hűvösebb időben miatt hálózsákokba, takarókba burkolóznak a tábortüzek mellett. Hamidula Németországba akar menni. A nehézség ellenére sem hajlandó visszafordulni. „Nem megyek oda vissza, Afganisztánba, mert nem biztonságos. Szeretem a hazámat, de nem biztonságos az embereknek, a családomnak. Ez baj, és dühös is vagyok miatta.”

Az észak-vajdasági város polgármestere szerint az önkormányzat, a rendőrséggel, a Vöröskereszttel és más szervezetekkel ellenőrzés alatt tartja a városba érkező tömeget. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere: „Ezek az emberek nem akarnak Szabadkán maradni, minél hamarább tovább szeretnének jutni Szabadkáról, és  mi ezt nem akadályozzuk meg.”

A városvezetés célja, hogy a migránsok a nélkülözhetetlen ellátás után minél előbb elhagyják Szabadkát, a lakosság számára pedig biztonságos maradjon a térség.

Custom Search