Saopštenje Mađarskog poketa vezano za slučaj Radio Subotice

Kategorija: 

PRAVNI DILETANTIZAM I SVESNA OBMANA

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, István Pásztor je 8. jula 2015. g. za nedeljnik „Hetnap” izjavio: „Potpuno je izvesno, da za Radio Suboticu - da ne bude zablude, zainteresovani smo samo za program na mađarskom jeziku - kao i za Radio Bačku Topolu, već postoji rešenje. Kada dođe vreme, to rešenje stavićemo na sto. Postoje elementi koji još čekaju potvrdu, i dok ne bude sve utanačeno sa donosiocima odluka, ne želim da rešenje predstavim u javnosti.“

U protekloj nedelji „rešenje” je dospelo u javnost. Po običaju izbio je novi skandal.

Na inicijativu predsednika SVM, direktor Radiotelevizije Vojvodine pre nekoliko dana je otkazao ugovor, na osnovu kojeg je Redakcija na mađarskom jeziku Radio Subotice od 2008. godine koristila frekvenciju 89,6 Megaherca. RTV je donela odluku o oduzimanju frekvencije 89,6 Megaherca od Radio Subotice sa 14. septembrom ove godine, sa ciljem da istu putem novog ugovora ustupi RTV-u „Panon”.

Paralelno sa aktivnostima na „prenosu frekvencije”, predsednik SVM-a dao je obećanje članovima Redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice, da će na frekvenciji 89,6 Megaherca (koji se ustupa RTV-u „Panon“), oni nastaviti emitovanje programa pod nazivom Radio Subotica na mađarskom jeziku (Subotički mađarski radio), sa neizmenjenim programskim sadržajima i prepoznatljivim zvučnim identitetom. Koncept je predviđao prelazak svih članova Redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice na RTV „Panon“, uz zadržavanje njihove redakcijske samostalnosti.

Članovi Redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice, izuzev dva novinara i jednog marketing saradnika, odbacili su ponuđeno „rešenje“. Nakon što im je postalo jasno da su, kako u pravnom, tako i u stručno-novinarskom smislu obmanuti, opredelili su se za ovu odluku.

Naime, pravna konstrukcija koju je predsednik SVM-a postavio, višestruko je protivzakonita. On je, kao pravnik, morao biti svestan te činjenice. Frekvencija 89,6 Megaherca Radiotelevizije Vojvodine ne može se na zakonit način ustupiti RTV-u „Panon”. Prenos frekvencije je protivzakonit delimično zbog toga što je RTV „Panon” po svom pravnom statusu privatna ustanova. RTV „Panon” funkcioniše u okviru Fondacije „Panonija, čiji su osnivači devet fizičkih lica i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Pored toga RTV „Panon” je komercijalni pružalac medijskih usluga. Stoga, privatnoj komercijalnoj radiotelevizijskoj stanici ne može se na zakonit način ustupiti korišćenje frekvencije koja pripada ustanovi javnog medijskog servisa tj. Radioteleviziji Vojvodine.

Predsednik SVM-a je Redakciju na mađarskom jeziku Radio Subotice obmanuo i iz stručno-novinarskog aspekta. U organizacionom smislu je obećao rešenje (opstanak njihove redakcijske samostalnosti) za koje u RTV-u „Panon“ ne postoje ni organizacioni, ni tehnički preduslovi.

„Rešenje” se inače nikada nije našlo na dnevnom redu Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta, niti Upravnog odbora RTV-a „Panon”. Uz sve to, ovaj skandalozan način rešavanja problema od strane predsednika SVM-a, stvorio je u Subotici atmosferu, kao da osnivač Radio Subotice tj. lokalna samouprava i gradonačelnik Subotice vode isključivo računa o budućnosti Redakcije na mađarskom jeziku, a da ih sudbina redakcije na srpskom i hrvatskom jeziku, kao i tehničkog osoblja ne zanima. Svojim „rešenjem“ predsednik SVM-a je doveo i rukovodstvo RTV-a „Panon“ u nerešivu situaciju. Oni su trebali preuzeti zaposlene iz Radio Subotice na način koji bi potpuno poremetio sistem funkcionisanja RTV-a „Panon“.

Informisanje je jedna od četiri oblasti u kojima Nacionalni savet mađara ima svoje nadležnosti. Nasuprot tome, predsednik NSM-a u proteklih 10 meseci nije učinio ništa povodom problema Radio Subotice. I ovoga puta je dokazao svoju apsolutnu stručnu nekompetentnost. Odgovorni urednik Redakcije na mađarskom Radio Subotice pre više meseci je izradio nacrt rešenja koji bi obezbedio nastavak emitovanja celodnevnog programa koji bi proizvodili članovi Redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice, odnosno emitovanje radio programa na mađarskom jeziku u Temerinu, Somboru, Zrenjaninu i Kikindi. Nacrt rešenja se više meseci nalazi na stolu predsednika NSM-a.

Mađarski pokret stoga poziva predsednika Nacionalog saveta Mađara da:

Bez odlaganja inicira razgovore sa Regulatornim telom za elektronske medije, sa ciljem da se razmotre pravni aspekti nacrta rešenja koji je izradio odgovorni urednik Redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice;

Nakon upoznavanja sa pravnim stavovima Regulatornog tela za elektronske medije o nacrtu rešenja, Nacionalni savet Mađara po hitnom postupku razmotri nacrt i da zauzme stav o njemu.

Mađarski pokret je spreman da pruži svu neophodnu pravnu pomoć Nacionalnom savetu Mađara tokom pripreme i obavljanja razgovora sa Regulatornim telom za elektronske medije.

 

U Subotici, 29. avgusta 2015. godine

 

Privremeni upravni odbor Mađarskog pokreta

 

Custom Search