Magyar szemmel a Kárpát-medencében

Kategorija: 
Izvor: 

Az Magyar Távirati Iroda Kárpát-medencei fotóiból nyílt kedden kiállítás a szabadkai Városhaza Artporta galériában. A kiállítás a határon túli magyar közösségek ünnepeit és hétköznapjait mutatja be, és többek közt felvidéki várakról, a csíksomlyói búcsúról, valamint a csantavéri Durindó fesztiválról is láthatók fotók.

A Magyar szemmel a Kárpát-medencében című kiállításon a magyar nemzeti hírügynökség fotósainak felvételein mutatta be a határon túli magyar közösségek ünnepeit és hétköznapjait. Szabadka város napján a 74 képet tájegységenként csoportosítva állították ki az Artporta galériájában és a Városháza előcsarnokában. Gazsó L. Ferenc, igazgató, Magyar Távirati Iroda: „Az, hogy Szabadka város napján, Szabadka város ünnepén lehetünk itt, azt hiszem, különösen szimbolikus értékű a számunkra.”

A kiállítás Szabadka város önkormányzata, a Pannon RTV és a Magyar Távirati Iroda szervezésében jött létre. A Magyar Távirati Irodát és a Pannon Televíziót sokéves szoros együttműködés köti össze. Bodzsoni István, igazgató, Pannónia Alapítvány: „Amikor én hallottam, hogy eljutott ez a kiállítás Kolozsvárra, és felkínálták a lehetőséget, hogy onnan átköltözzön Szabadkára, akkor kapva kaptam az alkalmon, hogy ide jöjjön.”

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere megnyitó beszédében megköszönte a Magyar Távirati Irodának ezt a gazdag kiállítást, a fotósoknak pedig a remek képeket. „Talán többször kellene ilyen fotókiállításokat szervezni, akár itt a Városházán, vagy akár más közintézményben, hiszen a fotók valójában megörökítik azt az életet, ami most körülöttünk van.”

Cseke Csilla, a kiállítás kurátora a meglévő fotókból először tematikus válogatást végzett, majd szűkítette a kört. „Úgy válogattam, hogy a sorozatban hogy néznek ki jól, hogy mutatnak egymás mellett, tehát egymás mellett mit lehet összekapcsolni.”

A kiállítást Szabadkáról Fülekre viszik majd, tehát folytatja „Kárpát-medencei karrierútját”.

Custom Search