Druga Subotica - Vojcek Jožef Nađ

Čet, 10.09.2015 - 09:36 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Pre 19 godina, na današnji dan, subotička pozorišna publika imala je veliku privilegiju da na sceni Narodnog pozorišta pogleda adaptaciju drame Džordža Bihnera „Vojcek“ (Woyzeck e L'Anatomie du fauve) u režiji Jožefa Nađa (József Nagy, Kanjiža 1957) u izvođenju njegovog teatra „Jel“ (Théâtre Jel) iz Pariza. 

Ovaj veliki mađarski umetnik rodom iz Kanjiže postavljajući ovo dramsko delo nije propustio mogućnost da ostavi dragoceno svedočanstvo o tome kako duh provincije može u isto vreme da bude groteskan, apsurdan, netrpeljiv prema razlikama i posebnosti i destruktivan. Prema sopstvenom priznanju, na početku svog stvaralačkog rada, Nađ se mnogo bavio piscima poput  Ota Tolnaija, Geze Čata i Oskara Vojnića, što ga na izvestan način povezuje i sa našim gradom i ljudima koji su za sobom ostavili upečatljiv umetnički trag. Narednih godina često će boraviti ovde i subotička publika će upoznati njegov rad.

Aktuelnost Nađovog „Vojceka“, iako je od prikazivanja ove predstave prošlo skoro dve decenije, ne prestaje. Teme lutanja, putovanja, iskušavanja granica koje se mogu dovesti u vezu sa identitetom „stranca“, emigranta, i dalje su veoma aktuelne. Sticajem okolnosti,  Subotica i Kanjiža se poslednjih meseci nalaze usred „migrantske krize“, a u predstavama Jožefa Nađa, naime, lokalno funkcioniše kao globalno. Ova teza dobija svoju očiglednu potvrdu svakodnevno. 

Vojvođanska ravnica povod je (kao i uvek) za promišljanje identitetskih svojstava i razmišljanja o kategorijama kao što su prostor, relativnost granica, (ne)mogućnost kretanja. O apsurdima koje donosi život u Srednjoj Evropi sâm autor duhovito donosi kao „Mađar sam rođen u Jugoslaviji, gde sam postao Srbin pre nego što ću dobiti francuski pasoš“. Koincidencija sa francuskim državljanstvom na uzbudljiv način ga dovodi u vezu sa Danilom Kišem i ne može biti puka slučajnost jer kao što su Kišova dela obavezna literatura za razumevanje mehanizama demokratije, tako su Nađove pozorišne predstave ključ za razumevanje mnogo čega što nam se ovih dana dešava.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Na današnji dan, pre 146 godina, stigao je u Suboticu prvi voz iz pravca Segedina. Gradski hroničari su zabeležili da “povodom ovog, nesumljivo istorijskog događaja, nije priređena nikakva svečanost”. Prilikom višegodišnjih građevinskih radova na trasi kojom će proći pruga nađeni dragoceni arheološki predmeti koji svedoče o dubokim civilizacijskim tragovima različitih kultura na ovom prostoru.

Bilo kako bilo, to je za grad bio veliki događaj jer je Subotica od ove godine povezana železničkom prugom sa Segedinom preko Horgoša i, ubrzo, sa Somborom i Bogojevom i dalje prema Rijeci. Bila je to deonica pruge Alfeld (Alföld)–Adria. Prema nekim istoričarima, pravi povod za izgradnju južno-mađarske pruge bila je suša i glad koja je zabeležena 1863. godine, kao i potreba da se narodu,...

detaljnije
Post date: Pet, 11.09.2015 - 09:08

9. септембар 1858. године – Друга Суботица – Прва српска штампана књига у граду

На данашњи дан, пре 157 година, умро је адвокат и књижевник Богобој Атанацковић (1826 – 1858). Занимљиво је да су новеле (Дарак Српкињи II, 1846. године) биле прве српске штампане књиге у штампарији првог суботичког графичара, Карла Битермана, као и то да се на списку пренумераната налазе читаоци из Београда, Вуковара, Дубровника, Сенте, Сомбора, Баје, Печуја и других градова. Међу претплатницима из Суботице који су својим прилозима помогли штампање ове књиге забележени су занатлије Данијел Рајић, столар, Филип Дулић, штрангар, Михајло Сремчев, кројач, Лазар Лудајић, стаклар, Јован Арадски, кабаничар и други.

Новосадски...

detaljnije
Post date: Sre, 09.09.2015 - 09:39

Na današnji dan, pre 123 godine, na mestu Muške građanske škole, gde se nekada nalazio bioskop „Zvezda“,  održano je je zanimljivo sportsko takmičenje za koje  je istoričar subotičkog tenisa Ladislav Ilin tvrdio da je prvo javno sportsko takmičenje u gradu. Reč je o teniskom meču koji se održao u obližnjem parku pored škole na kojem su izgrađena dva tenis terena. Danas, na žalost, ne raspolažemo podacima kojim su rezultatima ova...

detaljnije
Post date: Uto, 08.09.2015 - 08:39

7.septembar 1897.godine – Druga Subotica – Prvi tramvaj

Posle višegodišnjih priprema, na današnji dan, 7. septembra 1897. godine subotičkim ulicama po prvi put je počeo da saobraća električni tramvaj. Zabeleženo je da je tom prilikom na Paliću održan svečani banket sa 250 zvanica, među kojima su bili najugledniji ljudi grada.

Prolazak cvećem okićenih vagona kroz grad bio je velika senzacija, a narednih dana subotička štampa redovno je izveštavala o trasi kojom se kretao novi tramvaj, o redu vožnje, kao i o mnogim zanimljivostima. Kako je objavljeno u lokalnim novinama, tramvaj je vozio od Somborske kapije do Železničke stanice i dalje, do Palića. Zabeleženo je da je tramvaj saobraćao od 06:00 do 22:00 sata, svakih pola sata do Palića. Posebno je...

detaljnije
Post date: Pon, 07.09.2015 - 16:41
Custom Search