Predavanje Biti pol: gde smo stigli sa tim?

Sub, 03.10.2015 - 10:10 -- Savremena galer...

Biti pol: gde smo stigli sa tim?

U Savremenoj galeriji Subotica će u utorak, 6. oktobra 2015. u 18 časova biti održano predavanje Biti pol: gde smo stigli sa tim?, a predavač će biti Dejan Matlak, apsolvent na Odeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i saradnik na seminaru za socio-kulturnu antropologiju u Petnici.
Predavanje se održava u okviru edukativnih i pratećih programa izložbe Ona: slika žene iz kolekcije Savremene galerije Subotica koju možete pogledati u našoj Galeriji do 17. oktobra 2015. godine.

 

„Vek koji je prošao zabeležio je velike pomake u našem razumevanju sveta. Ovi pomaci se vide i u načinu na koji posmatramo kategoriju pol. Došlo je do teorijske dekonstrukcije kategorija, poput muškarac i žena, koje su bile neupitne i posmatrane kao datosti. Rodni odnosi prestaju da se posmatraju kao urođeni i relativizuju se. Konceptualno se udaljavaju od biologije i sve više se u njima isčitavaju kulturni obrasci. Kako usled ove kategoričke zbrke da razumemo polnu kategoriju kojoj mi pripadamo i koju osećamo kao stvarnu (sopstvenu)? Da li smemo da kažemo da su identiteti koje uočavamo „izum modernosti“ ili su uvek bili prisutni, samo skromnije izraženi? Pokušaću tokom svog predavanja da ponudim neke odgovore na ova pitanja tako što ću predstaviti ključne teorije koje su zaslužne za pokretanje ovih promena, kao i kulturne prakse koje demonstriraju raznolikost polnog identiteta“.  

 

Dejan Matlak je student četvrte godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu na  odseku za etnologiju i antropologiju. Saradnik je u istraživačkoj stanici Petnica na seminaru iz socio-kulturne antropologije. Sa kolegama sa Odeljenja organizovao je izložbu u Etnografskom muzeju u Beogradu, koja je posmatrala promenu društvenog i ekonomskog stanja u poslednjih dvadeset godina preko odeće za maturske balove.

                                                            

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Uto, 06.10.2015 - 18:00
Vreme održavanja - kraj: 
Uto, 06.10.2015 - 19:30
Kategorija: 
Custom Search