No comment na otvaranje festivala Desire Central Station

Ned, 29.11.2015 - 01:09 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Andraš Urban Desire Centar Station 2015 press
Andraš Urban Desire Centar Station 2015 press
Otvaranje festivala Desire Central Station 2015
Otvaranje festivala Desire Central Station 2015
Press konferencija Kompleks Ristić
Press konferencija Kompleks Ristić

Predstavom "Kompleks Ristić" večeras je otvoren jedan od retkih festivala za kojeg nema dovoljno karata odnosno nema dovoljno veliko gledališće u našem gradu.

Press konfenicja povodom ovogodišnjeg festivala je održana u foajeu Scene Jadran na kojoj je govorio Andraš Urban, već odavno legenda pozorišta Kostolanji Deže, a malo i šire.

Na pitanje novinara da li misli da mu je ovo vrhunac karijere, da li je to umetnička ili egzistencijalna sigurnost festivala i pozorišta?  - Andraš je rekao:

- Mi svake godine moramo da se izborimo za one neke opšte uslove koji su neophodni za održavanje festivala. A što se tiče karijere nadam se da to nije vrhunac ni za mene ni za pozorište. Ove godine se najviše bavimo Suboticom, iako to za sada nije toliko jasno a i znamo naslov festival je  - No comment, say it loud!  To je paradoks ali jasno je da mi želimo glasno da kažemo ono što mislimo i pozivamo ljude da to isto čine.

***

Informacija za one koji su se sada setili fesitvala..

Karte? Nemojte pokušavati da ih kupite. Rasprodate su, čak i za sedenje na stepenicama. Tako da ni reklame, banneri za festival, nisu više potrebni...

 

***

O Frljićevoj predstavi Kompleks Ristić, govore nekoliko članova trupe u prilogu, dok se tokom iste, dečki, neprestano napijaju vodom. To je verovatno zbunilo novinare i snimatelje, ali ovo je Desire festival, pa onda nije čudno. No kasnije na početku predstave je stiglo eksplicitno pojašnjenje zašto je to bilo potrebno uraditi - piti toliko vode na silu.

I to me podsetilo na...

Svojevremeno je kao režiser KPGT-a Ljubiša Ristić imao predstavu i u Sinagogi.

Da..., njegove predstave su inače u našem gradu igrane gde god je bilo to moguće uraditi. Italijanski premijer Aldo Moro je ubijen ispred Gradske kuće od strane Crvenih brigada, ako neko nije znao - doduše u predstavi Madač komentari.

Ljubiša je sa ekipom (svojevremeno) zapravo izvršio revolucionarnu kulturnu okupaciju grada. (više o ovome pročitajte ovde)

 

I tako...,

Tokom stanovite drame Šiptar, koja se izvodila u našoj sinagogi, jedan od glumaca, Luka Piljagić, je pokušao da osećaj velikog straha u liku svoje uloge, reši tako da se up.ša na sceni. To je bio "mali" skandal ( jer u pitanju je ipak sakralni objekat, doduše ruiniran ) koji je kasnije bio opravdan neplaniranom nadgradnjom dotičnog glumca.

Današnja predstava nije bila u sinagogi pa je ovde to bilo moguće u izvedbi 5+1, bez nadgradnje.

U pitanju je bila Jugoslavija - exJugoslavija.

No comment, say it loud!

Više o ovoj temi...

Razgovor sa Ivom Dimčevim izvođačem iz Bugarske.

Post date: Sub, 05.12.2015 - 23:38

U prilogu zapis sa press konferencije predstave Rodoljupci.

Post date: Sub, 05.12.2015 - 12:58

Par fotografija sa predstave "I Cure" Ivo Dimčeva.

Razgovor sa njim možete čuti ovde.

Post date: Pet, 04.12.2015 - 23:06

Nekoliko fotografija iz do sada najbolje ocenjene predstave Dogvil od strane publike, reditelja Kokana Mladenovića.

 O porukama iz Dogvila pogledajte u Razgovorima ovde

Post date: Pet, 04.12.2015 - 03:03

Razgovor sa Kokanom Mladenovićem, rediteljem - Prikaz stvari onakvim kakvim jesu iz drugog ugla.

BTW, Kokan Mladenović, ima krivičnu prijavu koja se može aktivirati u toku naredne četiri godine.

Čovek se začudi kada čuje drukčije mišljenje od onog koje se neprestano emituje na svim medijima, a to je bio slučaj sa prisutnima na Razgovoru.

Uverite se sami, u prilogu će ujutro biti postavljeni svi video zapisi Razgovora u dva dela, kao i nekoliko odovora na pitanja prisutnih.

Kasnije po završetku razgovora, pre predstave, Zlatko i ja smo pokušali da se setimo da li je bio neko kao Kokan, van sfere politike, pre pada Miloševića, da je na tako jasan način bio prikazao...

detaljnije
Post date: Pet, 04.12.2015 - 02:18
Custom Search