Okrugli sto na Paliću o Paliću

Pon, 30.11.2015 - 19:41 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Okrugli sto na Paliću o Paliću
Okrugli sto na Paliću o Paliću

Tokom prošle nedelje završena je serija predavanja i razgovora vezano za ekološke problema naselja Palić i Ludaš. Ovde je prilog sa zadnje sesije okruglog stola u MZ Palić koje je pripreila Leona Mezei - ekolog.

***

ZAPISNIK SA OKRUGLOG STOLA NA PALIĆU

27.novembar 2015.

Udruženje Građana Ostorka u okviru projekta ZAJEDNIČKIM SNAGAMA UNAPREĐUJEMO EKOLOŠKO STANJE PALIĆKOG I LUDAŠKOG JEZERA koji je sufinansiran od strane Grada Subotice - Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u 2015. godini, u novembru 2015.godine organizovalo je seriju predavanja na Hajdukovo, Šupljaku i Paliću. Predavači su bili: Vinkó Tamás, Bognár Pásztor Hajnalka i Josip Mamuzić

Na kraju svakog predavanja je došlo do zaključka da je u većini slučajeva nedostaje odgovarajuća komunikacija, ali u cilju unapređenja iste je neophodna blagovremena rekacija od svih strana. Moramo priznati da i javnost treba da se uključi i da prisustvuje na objavljenim javnim raspravama, i da daju svoje primedbe na vreme, da bi se izbegle naknadne primedbe i nezadovoljstvo.

Kao nastavak se organizovala otvorena diskusija u vidu okruglog stola na 27. novembra 2015. na Paliću. Okrugli sto je imao za cilj da uključuje proizvođače i zainteresovano stanovništvo u diskusiju sa predstavnikom lokalne samouprave Žikom Reh, i direktorom Javnog preduzeća Palić-Ludaš, Dr Márton Ferenc, i saradnikom Vinkó Tamás, kako bi međusobni dijalog bio uspešan i konstruktivan sada i u budućnosti. Teme okruglog stola su bile značaj formiranja zaštitnih pojaseva i mogućnosti prelazka na organksu proizvodnju.

Slobodno možemo izjaviti da je diskusija bila uspešna, s obzirom da građani koji su pratili seriju edukacija i oni koji su se pridružili događaju okruglog stola mogli su da neposredno iznesu svoje primedbe i sugestije, takođe dobilu su direktne odgovore od nadležnih predstavnika na postavljena pitanja. Okrugli sto je služio za raščišćavanje nekih nesporazuma, i građani su dobili sliku o složenosti upravljanja prirodnih dobara, kao i poteškoćama, nivoima nadležnosti, prednostima i nedostacima zakonskih akata kojima se samouprava susreće prilikom njenog rada.

Učesnici su se jednoglasni složili o potrebi kontinuirane komunikacije, nadležni su lepo primili primedbe i predloge. Svi smo odgovorni za svoje postupke i svako treba da pobrine o očuvanju zaštićenog dobra u funkciji svoje mogućnosti i nadležnosti.

Primedbe na okruglom stolu

Predstavljena vest o potpisivanju Ugovora sa Nemačkom razvojnom bankom KfW u cilju očuvanja Ludaškog jezera

Primedba Novikov Vladimira o obilazku oko Palićkog i Ludaškog jezera u turističke svrhe i problem signalizacija. Smatra se da su ispravne signalizacije od ključnog značaja i moraju da budu informativnog i edukativnog sadržaja. Sa druge strane zaštitni pojas, obilazak služi za ublažavanje uticaja pesticida, i istovremeno pruža mogućnost za nove turističke sadržaje.

Sekretar MZ Palić, Tibor Bognar je isticao značaj kanalizacije na Paliću – i predložio ideju (koja je aktuelna od ranije ali nije realizovana) o kanalizaciji separatnog tipa. Naveo je još primer u borbi protiv zagađivača – upotrebu i ažuriranje Kataloga zagađivača. Kod ove primedbe je odgovor dao Žika Reh, da će se predlog razmotriti u budućnosti vezano za kanalizaciju, i isto je razjasnio zakonske nedostatke sa kojima se suočavaju prilikom inspekcijskog nadzora na terenu.

Lehel P Kovač je naveo problem vizelnog i stvarnog zagađenja u rečici Krivaja i kanal između Krvavog jezera i Ludaškog jezera. Problem je podela nadležnosti od strane DTD i JP Palić-Ludaš.

Žika Reh - Kanal između Palićkog i Ludaškog jezera je izuzetan potecijal za koridore između značajnih prirodnih predela. Kao što su takva mesta od izuzetnog značaja i broj 1. mesto za zaštitu od poplava – buffer zone. Atraktivni za živi svet, značajna mesta za očuvanje biodiverziteta. Bitna mesta za zadržavanje vode – to su planovi u budućnosti ali treba ih imati u vidu.

Ištvan Hulo je pozdravio projekat, ideju i hrabrost da se organizuju ovakvi skupovi. Istekao je antropocentričan pristup kojim se posmtra tema i njegov uticaj na živ svet. Obratio se problemu sa stručnog biološkog aspekta i napomenuo je značaj da se štiti sistem – centar živog svet – „természetközpontú” pristup je neophodan. Prema njegovim rečima je problem nastao zbog neodržavanja sistema i nepoštovanja ekološko-bioloških zakona. Treba obezbediti jezeru ono što je oduzeto. Vratiti diverzitet staništa (raznovrsne ekološke niše). Napomena za status Ramsarsko područje – žalosno je trenutno stanje naspram statusa kog ne poštujemo i umesto unapređenja i poboljšanja stanja suočimo se sa pogoršanjem iste. Za 55 godine zaštite su nestale 24 vrsta ptica, od kojih je samo jedna vrsta vraćena – modrovrana pomoću postavljenih gnezda. Sugestija za košenje trava i održavanje travnatih površina.

Na primedbe o nivou vode – koja se tokom višegodišnje manipulacije sada je preuzeo obrnutu tendenciju. Potrebne su veće oscilacije. Direktor JP Palić Ludaš je istekao uspeh koji je postignut do sada ali se i dalje radi na poboljšanju, jer za to postoji potreba. Spuštena je voda za 20 cm – za potreba košenja livada. Vrše se pokušaji za čišćenje livada od nadolaženja trske pomoću evrposkog bivola i ovaca. (primer Mađarska Morahalom, uspešan primer). Revitalizacija ostrva Roža Šandor sa kozama.

Žika Reh – o javnom uvidu i javnim raspravam – Nacrt zakona, strategija akcionih planova itd. Javni uvid traje čak i mesec dana – očekuju se primedbe i sugestije – koje će se uvažiti i uključiti – u cilju da se ispravljaju pomaknute stvari. Pozdravlja primedbe. Očekuju i primedbe i eksterni pomoć stručnjaka koji se razumeju u određenu oblast. Ponekad se suoče sa problemim a nedostatka kapaciteta i kadraova u lokalnoj samoupravi.

Marton Ferenc – primedba Međunarodna Prepoznata Područja – nisu prepoznate vrednosti od strane Države (ogleda se u nedovoljnom finansijskom podržavanju). Moramo kao lokalna zajednica da zastupamo.

Kis Arpad – strah od eksproprijacije povodom formiranje zaštitnih pojaseva i strah od oštećenja seljaka koji su svakako ograničeni prostorom.

Odgovor – vršiće se otkup zemljišta i većinom su obuhvaćena područja koja su u Državnom vlasništvu.

 

Učesnici na okruglom stolu su bili: Bognár Tibor, Sekretar [email protected]

Jelena Šošić - novinar, Novikov Vladimir - Turistički radnik,  Aradski Jovan - turistički radnik, Vörös Árpád - preduzetnik, Kovács P Lehel - preduzetnik, Hulló István - biolog, dr Márton Ferenc - veterinar, Žika Reh - Biolog, Vinkó Tamás - analitičar zaštite životne sredine, Štavljnin Milorad mr ekonomist - preduzetnik, Kiš Arpad proizvođač preduzetnik, Leona Mezei - ekolog, Nyilas Attila - ekonomist

***

KÖZÖS ERŐKKEL A PALICSI és a LUDASI TÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁNAK FELJAVÍTÁSÁÉRT

Az Ostorka Polgárok Egyesülete szervezésében KÖZÖS ERŐKKEL A PALICSI ÉS A LUDASI TÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁNAK FELJAVÍTÁSÁÉRT című projekt a Szabadka város önkormányzata és a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság támogatásával valósult meg. Az előadás sorozat keretein belül 2015. november 18.-án Hajdujáráson, 19.-én Ludason, 20.-án pedig Palicson vehettek részt a lakosok ismeretterjesztő jellegű előadásokon. Az előadás témai a helyi jellegű aktuális környezetvédelmi és mezőgazdasági problémákat elemezték. Külön hangsúlyt fektetve a Palicsi és a Ludasi tó természeti értékeire és a többfunkciós védősáv létesítésének fontosságára a Palicsi tó körül, amire Vinkó Tamás hívta fel a figyelmet, ezután a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek veszélyeiről Pásztor Bognár Hajnalka tartott előadást, és végül Josip Mamužić аz organikus mezőgazdasági termelés lehetőségeibe vezette be a hallgatókat. Ez felkészítésül szolgált arra kerekasztal beszélgetésre a Városi Önkormányzat környezetvédelmi szakemberével Žika Reh személyében, és a Palics-Ludas közvállalat munkatársaival Dr Márton Ferenc és Vinkó Tamás képviseletében, amely 2015. november 27.-én, a Palicsi helyi közösség termében került megrendezésre. A kerek asztal formájában megrendezett nyílt vita témái a többfunkciós védősáv létesítésének fontossága a Palicsi tó körül és az organikus mezőgazdasági termelés lehetőségei a természetvédelmi intézkedések figyelembevételével voltak.

A projekt célja azoknak a helyi gazdáknak és polgároknka az informálása és képzése volt, akik termőfölddel és gazdasággal rendelkeznek és termelnek a Palicsi és a Ludasi tó közvetlen partján. A vita célja pedig a polgárok és a vezetők közötti építőjellegű kommunikáció kialakítására volt.

Sikeresnek jellemezhető a projekt, mivel a polgárok akik végigkövették a megszervezett előadásokat köztvetlenül tudták kinyilvánítani javaslataikat és kérdéseikre azonnali választ kaphattak az illetékes személyektől. A kerek asztal arra is szolált, hogy bizonyos kérdésekben eloszlathatták a félreértéseket és a polgárok betekintést nyerhettek a természetvédelmi övezet védelmének összetettségébe és a közigazgatásban felmerülő hatáskörök összefügéseibe és bonyodalmaiba.

Mindenki egyhangúan egyezetett a folyamatos kommunikáció kialakításának fontosságának kérdéében, és az illetékes szervek jól fogadták a polgárok javaslatait és kérdéseit. A jövőben is tervezünk hasonló jellegű projektek megszervezését, a lakosok és a termelők informálását és beavatását nyílvános vitába.

 

photo&info: Mezei Ilona - ekolog

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search