Здрав стил живота најбоља превенција болестима зависности

Kategorija: 
Izvor: 

Здрав стил живота најбоља превенција  болестима зависности

У организацији Уније жена  СНС Суботица, јуче је поводом месеца борбе против наркоманије,  психијатар др Бранко Ђорђевић, одржао  предавање о болестима зависности.  Према подацима суботичке болнице у Суботици је регистровано око 3000 зависника, али се тај број попео незванично на 10.000 нерегистрованих зависника, а најмлађи има свега 13 година, рекао је др Ђорђевић. Предиспозиција за узимање наркотика и свих психоактивних супстанци је незадовољство детета, сматра др Ђођевић. Како истиче, наркоманија је постала социо – економски и друштвени проблем, то је примарно, а здравствени проблем је онај који се развија тек касније и ту је улога породице пресудна.

Током предавања др Ђорђевић је говорио о промени личности зависника, истичући недостатак гриже савести, мењање карактера, као и чињеницу да зависници имају поремећен идентитет,  постају асоцијални и агресивни, склони крађи и распродаји имовине. Здрав стил живота је најбоља превенција, заључио је др Ђорђевић и додао, да то значи окретање младих реалним животним догађајима, а не имагинацији  коју нуди свет дроге и наркотика.

По завршетку трибине сви писутни, попунили су  анкету о ризику зависности од интернета, што ће, како је најављено из Уније жена СНС, бити следећа тема предавања.

 

Custom Search