Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Pet, 11.12.2015 - 12:47 -- nikola.tumbas
Jene Maglai o stanu ljudskih prava u našem gradu
Jene Maglai o stanu ljudskih prava u našem gradu

Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice - u želji da podseti da svako ima pravo na život, slobodu i sigurnost i podstakne učenike subotičkih srednjih škola da razmišljaju i pišu o ljudskim pravima, jednakostima, sličnostima i razlikama u društvu u kome žive – raspisala na dve teme: „Deca u migrantskoj krizi“ i „Branim svoje pravo na postojanje, ali to pravo priznajem i drugima“, danas je, u velikoj sali Nove opštine, obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Na konkurs, otvoren od 3. do 25. novembra 2015. godine, subotički srednjoškolci mogli su da pošalju svoj literarni rad, esej ili pesmu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - sa najviše 1.000 reči. Ukupno je pristiglo 67 radova učenika iz svih subotičkih srednjih škola, a najbolje radove izabrala je osmočlana Komisija za izbor najboljih radova koja je ocenjivala ideju, kreativnost i originalnost.

Tri prve nagrade u iznosu od po 10.000 dinara autorima najboljih radova na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku (Jasmin Faiad,  Anika Nađ Đerđ i Ana Dulić, svi iz Gimnazije „Svetozar Marković“) uručili su gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zaštitnik građana grada Subotice Zlatko Marosiuk. Nagrađeni su i autori radova na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku koji su zauzeli drugo i treće mesto, a pobednički radovi će biti objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji grada Subotice - www.subotica.rs - u rubrici Zaštitnik građana.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što su Ujedinjene nacije 10. decembra 1948. usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

UN su 1966. donele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Autor teksta: 
Custom Search