Ženska košarka – vraćanje masovnosti

Pon, 21.12.2015 - 21:42 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Ženska košarka u Subotici je jedan od sportova sa dugom i uspešnom tradicijom, ali, u ovim momentima, gradi iz početka osnovnu bazu. U proteklim godinama nije se dovoljno radilo na razvoju mlađih kategorija, neki drugi sportovi su dobili primat kod devojčica, pa se sada, u ŽKK Spartak, bore da ponovo povrate nekadašnje pozicije.

– Negde, u međuvremenu, smo izgubili tradiciju koju je Subotica imala dugi niz godina. Sada se trudimo da se vratimo. Subotica mora da ima veliki broj košarkašica u mlađim kategorijama, da ima široke baze u pionirskim i juniorskim selekcijama, jer se samo iz toga može izvući kvalitet za prvi tim. Zajedno sa Košarkaškim savezom smo, upravo zbog toga, pokrenuli projekat rada sa mlađim kategorijama u Subotici – ističe Rada Vidović, trener pionirskog pogona u ŽKK Spartak, ali i dalje aktivna košarkašica prvog tima.

Ženska košarka je, u međuvremenu, u celoj Srbiji izgubila na popularnosti, vidi se to i po odnosima u Prvoj ligi Srbije, a ono što, kako kaže Vidovićeva, budi nadu za bolje dane jeste uspeh nacionalnog tima. – Reprezentacija Srbije se oktilia titulom evropskog prvaka. Ako to znamo, onda popularnost ženske košarke sigurno nije ni blizu potrebnog nivoa. Nadam se da će ta titula biti dobar impuls za sve mlade sportistkinje u Srbiji da se priključe košarci. Oni sada imaju priliku da imaju svoje idole, ali i da vide da se uporan rad isplati.

Prema našoj sagorovnici najbolje vreme da se krene sa treninzima jeste četvrti-peti razred osnovne škole. – Na uvodnim treninzima se uče osnove košarke, osnove driblinga, šuta, ulaska u napad, dodavanja, trčanje sa loptom. Uz to, važno je i što učestvujemo u pionirskim i juniorskim ligama, a veliki plus je i to što ŽKK Spartak igra u Prvoj ligi Srbije, te devojčice u svom gradu mogu da vide dobre utakmice.

Treninzi mlađih kategorija Ženskog košarkaškog kluba Spartak održavaju se u Osnovnoj školi „Sonja Marinković” utorkom i četvrtkom od 19 do 20 sati, a sredom u OŠ „Miloš Crnjanski” od 20,30 do 22 sata. Mesečna članarina iznosi 1.500 dinara.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Subotica može da se pohvali tradicijom vaterpola, ali tek u proteklih desetak godina i boljim uslovima. Balon na bazenu u Dudovoj šumi je bio korak ka kontinuiranom radu i dužoj sezoni, a novi zatvoreni bazen SRC „Prozivka“ doneo je mnogo bolje uslove. U njima radi i Vaterpolo klub Spartak Prozivka koji u okviru svoga rada sa mlađim kategorijama vodi i Školu vaterpola.

– Ne može se reći da postoji neko generalno optimalno vreme kada početi sa vaterpolom. Važno je da se savladaju sve tehnike plivanja, naročito one koje su specifične za vaterpolo. Poželjno je samo da se krene sa vaterpolom – uz osmeh govori Nikola Milutinović, trener u školi vaterpola.

Obično na početne treninge dođu oni koji već znaju da plivaju, ali i oni koji se time ne mogu...

detaljnije
Post date: Pet, 22.01.2016 - 23:49

Među sportovima koji su u poslednje vreme doživaljvaju novu ekspanziju u Subotici jeste u rukomet. Više je klubova koji rade sa mlađim kategorijama, a među njima je i Rukometni klub Subotica Unit koji isključivo svoju pažnju usmerava na mlađe kategorije.

– Prema našim iskustvima sa rukometom je najbolje početi otprilike i kada se kreće u školu, dakle sa 6-7 godina. Deca su tada spremna da polako ulaze u ovaj kompleksan sport – ističe Genadije Suvajdžić, jedan od trenera u RK Subotica Unit, pa nastavlja: – Prvo radimo osnovne vežbe, potom i specifične igrice, a sve u cilju da se razvija motorika. Deca polako napreduju u sportu kao što je rukomet i ne može se nikako očekivati da će posle prve godine znati sve ostalo. Tek posle godinu-dve, nakon učenja...

detaljnije
Post date: Ned, 20.12.2015 - 20:52

Nakon džudoa i boksa, predstavićemo vam školu rvanja u Rvačkom klubu Spartak, koji smo nedavno posetili i zabeležili trening najmlađih rvača.  

Istorija kaže da je rvanje još 708. godine pre nove ere postalo deo antičkih Olimpijskih igara, a ovaj sport se i danas visoko kotira. Subotica je posebno ponosna na istoriju rvanja, a u našem gradu su ponikli evropski, svetski, pa i olimpijski šampioni.

Iako rvanje danas ne spada u grupu popularnih sportova, u Rvačkom klubu Spartak se trude da zadrže i masovnost i kvalitet. – Iako su najnovije tendencije da se rvanje počinje već sa šest godina, po meni je to malo rano. Ipak je, možda bolje početi malo kasnije. Verovatno bi deci bilo jednostavnije kada bi počinjali sa slobodnim stilom, ali mi odmah počinjeno sa grčko-rimskim...

detaljnije
Post date: Uto, 24.11.2015 - 00:40

Nastavljamo sa predstavljanjem škola sportovau našem gradu. Nakon džudo, posetili smo Bokserski klub Spartak.

Iako se boksom ljudi bave od najstarijih vremena, boks kao sport počinje da se intezivno razvija od 18. veka kada su definisana prva pravila koja se tiču oblika borilišta, dužine rundi, ali i načina takmičenja. Još tada su postavljena osnovna pravila koja se striktno poštuju, pa je zbog njih boks i dan danas plemenita veština.

– Boks je jedna od najstarijih veština, boks i rvanje su verovatno prvi sportovi koje su naši preci praktikovali, ali i sportovi koji su od početka uvršteni među olimpijske – govori Tomislav Antelj, trener u Boks klubu Spartak, a potom nastavlja: – Nikad...

detaljnije
Post date: Pet, 20.11.2015 - 17:15

Sportska strana pokreće novu sekciju sportić u kojem će se pored aktuelnih vesti o najmlađim sportistima, prezentovati škole sporta u Subotici. Posetili smo školu džudo kluba Spartak i zabeležili trening najmlađih.

Džudo je, kao sport, nastao krajem 19. veka, a danas je to jedan od popularnijih borilačkih sportova. Za razliku od nekih drugih borilačkih veština koje vode poreklo sa dalekog istoka, džudo se može pohvaliti i da se nalazi u porodici olimpijskih sportova, te da su reprezentativci Srbije dosta uspešni na najvećim takmičenjima.

Ovim sportom se mogu baviti i Subotičani, i to od 1960. godine, a jedan od osnivača Kluba, Dušan Bartaloš, aktivan je i danas, a svoje ogromno znanje prenosi najmlađima. – Za trenera sam polagao još 1966. godine i od tada se...

detaljnije
Post date: Pon, 16.11.2015 - 22:41
Custom Search