Božićni domjenak DSHV-a

Uto, 22.12.2015 - 09:45 -- nikola.tumbas

U petak 18.decembra u prostorijama Doma DSHV održan je božićni domjenak. U prilogu govor predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

Cijenjeni prijatelji, članovi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata RH, hrvatskih kulturnih udruga, medija na hrvatskome, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskome, te vrli članovi Katoličke crkve.

Drage kolegice i kolege, dobro nam došli na božićni domjenak DSHV-a!

U vremenu smo došašća – punoga značenja. No temeljni je motiv iščekivanje. Iščekuje se ono Dobro! A kada se čeka i razmišlja se. Razmišljanja nema bez  poziva na susret i razgovor! Razmišljajmo tako u susretu s drugima o onim što je prošlo. DSHV je ove godine promijenio vodstvo. Na demokratski način – reklo bi se s ponosom: uzorito i za druge! Mirno i dostojanstveno. U duhu povjerenja.

Treba uviđati u razgovorima s drugima i posebno naglašavati ono što se dobro činilo. Isto tako, trebamo priznati i ono što nije bilo dobro. Ali, pri tomu razgovarajmo tako ne radi traženja ili utvrđivanja krivice, veće radi traženja drugačijega, pozitivnog prostora za zajedničko djelovanje, koje mora biti vođeno onim što je dobro.

Dobro ne samo za nas, članove ili simpatizere DSHV-a, već i za Hrvate u Vojvodini. I ne samo za naš narod, već za sve građane ove zemlje. Jer, temeljni je smisao politike – stvaranje uvjeta za dobar i sretan život svih koji žive u državi. Naravno, DSHV kao stranka jedne nacionalne zajednice čiji su pripadnici u manjinskom položaju stavlja više akcent za položaj ovdašnjih Hrvata, na to da oni ostvare istinsku jednakost i ravnopravnost u brojnim područjima društvenog života. Zato smo i ovdje – da se skupa s vama odlučno i dosljedno zalažemo za dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Vojvodini!

To je razlog zašto moramo usmjeravati i pogled prema budućnosti. Ni nje nema bez susreta, pozitivnog prihvata drugog i zajedničkog rada. Stoga valja zanemariti sve ono što na tome putu smeta te zdušno prianjati u dobroj vjeri i složno radi ostvarenja navedenih ciljeva. Tim prije, jer je godina pred nama godina izbora u Srbiji – izvjesni su oni na pokrajinskoj razini kao i oni na razini lokalnih samouprava. Pripremimo se ozbiljno i dočekajmo ih spremno, odgovorno! To je jedan važan aspekt cijene uspjeha. Drugi je da to činimo bez razmirica, svađa i drugih nečasnih radnji. DSHV mora ostati na tomu planu isti – prednjačiti u zalaganju za zajedništvom! Jer samo zajedno i složno možemo ostvariti naše temeljne ciljeve – jednakost i ravnopravnost Hrvata u Vojvodini. U tome se trebamo isticati. Tu nam treba pobjednika!

U toj i takvoj vjeri, želim vam svima čestit Božić i sretnu Novu 2016. Godinu!

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search