Egyeztettek a vajdasági magyar pártok

Kategorija: 

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt képviselői egyeztettek hétfő délután Szabadkán a Magyar Házban. Megállapodtak arról, hogy konzultálnak a vajdasági magyarság számára meghatározó kérdésekről, a küszöbön álló választásokon pedig a helyi szervezetek által javasolt formában működnek együtt önkormányzati szinten. A tárgyaláson technikai okokból nem tudott részt venni a VMDK képviselője.

A VMDP küldöttsége valamivel 13 óra előtt érkezett meg a Magyar Házba. A pártot Csorba Béla elnök, Gusztony András és Sepsey Csaba képviselte a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által összehívott megbeszélésen. A Magyar Egység Párt nevében Szmieskó Zoltán, elnök tárgyalt.

A házigazda VMSZ küldöttségét Pásztor István, elnök, Dudás Károly és Bús Ottó alkotta. Az egyeztetés nem volt sajtónyilvános. Mintegy kétórás tárgyalás után a pártok sajtóközleményt adtak ki.

Eszerint a három párt elnöke megállapodott abban, hogy az elkövetkező időszakban a pártok illetve a részükről delegált szakpolitikusok folytatják azokat az egyeztetéseket, amelyek a vajdasági magyar közösségre nézve meghatározó erővel bírnak. A küszöbön álló választásokkal kapcsolatban egyetértettek abban, hogy a helyi szervezetek által képviselt álláspont jelenti a kiindulópontot a pártok döntéshozatali testületei számára az önkormányzati szintek esetében. A további belső, vajdasági magyar-magyar egyeztetések és esetleges együttműködés alapját a néppárti értékrend jelentheti, tehát ugyanúgy nem a balliberális szemlélet, mint ahogyan a szélsőséges nézetek sem.

A tárgyaláson technikai okokból nem jelent meg a találkozóra meghívott VMDK képviselője. Csonka Áron kocsija állítólag lerobbant miközben Szabadkára tartott.

Custom Search