Trska i proizvodi od trske

Pet, 22.01.2016 - 02:57 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Kombajn za seču trske
Kombajn za seču trske
Istovar trske sa kombajna
Istovar trske sa kombajna
Vezivanje trske u snopove
Vezivanje trske u snopove
Kovač Lehel o proizvodima od trske
Kovač Lehel o proizvodima od trske

Kovač Lehel, preduzetnik sa Šupljaka, sa svojim kombajnom, zavidnih performansi kosi trsku i prerađuje je. Ali, košenje trske na Paliću, oko Ludoša, na Šupljaku, na Selevenju, Horgošu i nije tako jednostavna stvar.

Zašto?

Pa zato što tu postoje tačno definisane zaštićene zone, nad kojim upravlja JP "Palić Ludas", prema odgovarajućim zakonskim propisima i procedurama, koje je potrebno ispoštovati kada se želi raditi na tim prostorima. Pogledati detalje o Zonama zaštite ovde.

Duže vremena g. Lehel je želeo da mi skrene pažnju na njegove ideje o razvitku preduzetništva vezano za proizvode od trske. I onda, pre dva dana sam seo u auto i otišao do granice opštine Horgoš i Subotice (oko Selevenjske šume),  i imao priliku da vidim kako to izleda na licu mesta, sečenje trske kombajnom, odabir i vezivanje iste u snopove i nešto od poluproizvoda od trske.

Kao povratnik sa rada u Austriji, kada se nastanio na Šupljaku, g. Lehel kaže, imao je ideju da stvori radna mesta a ujedno i da pomogne očuvanju prirode.

- Setio sam se našeg prirodnog bogatstva, trske. Trska daje neiscrpne mogućnosit za rad, zapošljava ljude a razni prozvodi mogu da se prave od nje. A ona je i energent u obliku, briketa ili peleta. Ako bi moja investicija narasla, moglo bi da dođe i do izvoza jer je tržište neiscrpno.

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Nakon neslavne komunikacije sa stvarnošću, JP Palić-Ludoš je morao da menja svog zvaničnog predstavnika. Boljitak se odmah osetio, jer nova direktorica g.đa Dobo, osim šarma ima jedan zdrav pristup stvarnosti i izgleda da zna racionalno koristiti svoja ovlaštenja. Takvi rukovodioci zaslužuju svu pažnju javnosti. Treba im pomoći uvek kada je i ako je to potrebno, savetom, gestom, dobronamernim ukazivanjem za učinjenu grešku i sve ostalo što odavno nije viđeno na našoj političkoj vetrometini. Moguće da dolazi nova era u komunikaciji između vlasti i narodne mase željne pažnje i uvažavanja.

Naime, putešestvije jednog kombajna za sečenje trske sa izgleda privodi kraju. Umorio se jadan kombajn čekajući u nekom zabitom skladištu da se ljudi već...

detaljnije
Post date: Sub, 31.12.2016 - 11:46

Posle pritužbe Kovač Lehela povodom oduzimanja kombajna za trsku (videti detalja slučaja ovde) prilikom sečenje iste na zaštićenom području, Zaštitnik građana Subotice je zatražio informacije od JP "Palić Ludoš" o slučaju i uvid u dokumentaciju.

U datom roku JP "Palić Ludoš" je odgovorilo na pritužbu građanina i izvestila ombudsmana o navedenom događaju, oduzimanju imovine - kombajan, pod kojim okolnostima i razlozima i zakonskim osnovama je podnosiocu pritužbe privremeno oduzeta imovina - kombajn.

Posle ovoga ombudsman je zatražio da se podnosioc pritužbe izjasni o navodima JP "Palić Ludoš".

Do...

detaljnije
Post date: Ned, 20.03.2016 - 18:20

* dopuna 27.01.2016. - 09.00 - posle osnovnog teksta

***

Hronologija očekivanog problema...

U četvrtak 21.januara, dan kada sam hteo objaviti izveštaj o kombajnu za trsku došlo je do incidenta u zaštićenom delu Selevenjske šume, zona pod posebnom zaštitom u nadležnosti JP Palić Ludaš, pri čemu je dotični kombajn bio zaplenjen.

Na svom facebook profilu Kovač Lehel je juče ...

detaljnije
Post date: Pon, 25.01.2016 - 18:47
Custom Search