Potreba za primenom međudržavnog sporazuma između Srbije i Hrvatske

Uto, 01.03.2016 - 18:52 -- nikola.tumbas
Tomislav Žigmanov govori o analizi međudržavnog sporazuma
Tomislav Žigmanov govori o analizi međudržavnog sporazuma

U prostorijama HNV-a jučer je održan okrugli sto sa temom Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Hrvatske koju je organizovao Centar za regionalizam uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

U ilustrovanom zvučnom prilogu je komentar prof. Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata između ostalog je rekao:

...Ima jedan broj problema kada je u pitanju primena određenih članaka, prije svega članka devet koji govori o tome da se moraju osigurati zastupnička na svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti pripadnicima nacionalnih manjina što kao praksa u Hrvatskoj postoji a što u Srbji, bez obzira što je prošlo dvanaest godina od potpisivanja toga sporazuma, još uvek ne postoji...

...Skup je osnažio svojim prisustvom. Gordan Markotić, veleposlanik Hrvatske u Srbiji, i on je isto rekao - Ono što je potpisano mora se bez ikakvog kompromisa, bez ikakvih izmena i primenjivati. Kada i kako, to će se videti. U svakom slučaju Hrvatska će insistirati da ono što je potpisano, da se počne primenjivati.

U nastavku su informacije iz priloga poslatog od strane Centra za regionalizam.

***

Ovaj razgovor je deo projekta pod nazivom Analiza sprovodjenja bilateralnih sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina Srbije sa Hrvatskom Madjarskom, Rumunijom i Makedonijom.

Od septembra (rujna) 2015. do juna (lipnja) 2016. Centar za regionalizam istražuje koliko su bilateralni sporazumi između Srbije i Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Makedonije doprineli poboljšanju statusa manjina u državama ugovornih strana. Tokom realizacije projekta uradila su se straživanje o radu međuvladinih mešovitih komisija koje su instrument funkcionisanja i operativnosti u primeni spomenutih Sporazuma. Projekat završava konferencijom na koju de biti pozvani predstavnici svih relevantnih institucija.

Na temu su govorili:

Jelena Perković, Darko Baštovanović, dr Slaven Bačić, prof. Tomislav Žigmanov, ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Gordan Markotić, Zlatko Marosiuk, ombudsman grada Subotice, Darko Baštovanović, Centar za regionalizam, istraživač za hrvatsku nacionalnu

                            Jelena Perković, Centar za regionalizam i kordinatorica istraživačkog tima

13:15 - 13:30   Zaključci i usvajanje preporuka

13:30  Ručak za učesnike okruglog stola (Domjenak za sudionike okruglog stola)

 

Projekat je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo

Custom Search