Mi lesz veled, Kosztolányi Színház?

Kategorija: 

16-ról 14-re kell csökkenteni a dolgozók számát a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Urbán András, az intézmény igazgatója szerint ezzel az intézkedéssel kérdésessé válhat a színház működése.

Egy színház működéséhez hang- és fénytechnikusra, programszervezőre, pénzügyi dolgozóra, takarítószemélyzetre és jegypénztárosra is szükség van a színészeken kívül. A számos nemzetközi díjat kapott szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak mindössze 16 alkalmazottja van, és ez a szám további kettővel csökken. Április elejéig két munkaerőnek kell felmondani a Szerbia-szerte érvénybe lépett ésszerűsítés miatt. Urbán András, az intézmény igazgatója felháborítónak és komolytalannak tartja a döntést. “Egy teljesen adminisztratív, bürokrata módon kaptunk egy döntést, hogy ettől kezdve 14 ember kell, hogy legyen a Kosztolányi Dezső Színház személyzete és a törvény értelmében a munkaköri leírásokat is erre a létszámra kellene csökkenteni. Amikor a politika arról beszél, hogy azt próbálták szem előtt tartani, hogy az állandó munkaviszonyban lévő emberek ne veszítsék el a munkahelyüket, ez egy nemes feladatnak tűnik, de én ez esetben színházigazgató vagyok, akinek arra is kell gondolnia, hogy ez az intézmény működni tudjon.”

A személyzet számának csökkentése mellett a támogatások megvonása is megkeseríti a Kosztolányi Dezső Színház napjait. Évek óta a kulturális intézmények lassú leépítése zajlik – véli Urbán András. “Annak a politikusnak, aki szerint a színházi előadás az, hogy a színész megtanulja a szöveget, és az játszódik valamilyen fényben, annak, aki ennyit gondol a színházról, nehéz elmagyarázni. Ahol azt hiszik, hogy a dekoratőr az valamilyen díszítéseket csinál az igazgató irodájába, abban az opcióban nehéz megmagyarázni, hogy mi a színház.”

A köztársasági szintű utasítás alapján Szabadkán összesen 181 ember marad munka nélkül. A leépítés a közszférát érinti.

Custom Search