Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora iz umetničke zbirke Gradskog muzeja

Čet, 24.03.2016 - 03:17 -- nikola.tumbas
Detalj performansa umetničke grupe Letnji bioskop
Detalj performansa umetničke grupe Letnji bioskop
Jasna Jovićević o performansu Letnjeg bioskopa
Jasna Jovićević o performansu Letnjeg bioskopa

Večeras je u Gradskom muzeju otvoren prvi deo izložbe „Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora iz umetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica (1918–1940, 1945–1990), koji će publika moći videti tokom tri meseca, od 23. marta do 1. avgusta tekuće, 2016. godine, na 200 m2 izložbenog prostora Gradskog muzeja.

Na izložbi su izložena 92 umetnička eksponata iz umetničke kolekcije Gradskog muzeja: 68 slikarskih dela (uljano slikarstvo, akvarel, gvaž, kombinovana tehnika, tapiserija) i 24 vajarska dela, sa opširnijim natpisima.

I ovaj put su, naime, autori izložbe, dr Olga K. Ninkov – istoričar umetnosti, muzejski savetnik i Ljubica Vuković Dulić – istoričar umetnosti, viši kustos, radi lakšeg i opsežnijeg upoznavanja izloženog materijala, pripremile natpise sa podrobnijim informacijama o umetnicima i izloženim radovima, sa posebnim akcentom na njihov značaj i vezu sa Suboticom, te na način dospevanja datog dela u muzejsku zbirku. U tom cilju vršena su dodatna istraživanja, a većinu izloženih dela je za ovu priliku očistila i(li) restaurirala, restauratorka muzeja, dr Žužana Korhec Pap, muzejski savetnik.

Pre otvaranja izložbe grupa "Letnji bioskop" izvela je dvadesetominutni plesno muzički performans tokom kojeg je i kreirana jedna slika Edite Kadirić.

U prilogu je detalj sa performansa i pojašnjenje istog od strane Jasne Jovićević dok celinu možete videti na linku ovde - https://youtu.be/tM301h8SPSM

 

 

 

Tagovi: 
Custom Search