Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Rezime probnog izlova riba iz jezera Palić

Pet, 08.04.2016 - 15:38 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Fišeraj Kun - Neočekivano gostoprimstvo Palićana
Fišeraj Kun - Neočekivano gostoprimstvo Palićana

Sa današnjim danom završen je probni izlov ribe u jezeru Palić koji je finansirao GIZ - Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Posle šesnaest dana izlova ribe Fišeraj Kun je podneo zaključako stanju ribljeg fonda u jezeru Palić.

- Pri izlovu je nađeno trinaest vrsta ribe u jezeru.

- Postoji zdrava populacija smuđa.

- Na žalost potvrdilo se to da 98% biomase čini samo jedna vrsta izlovljene ribe, babuška, koje je invazivna vrsta ribe koja ja je u ovom slučaju štetna.

Pri ovome je izlovljeno ukupno 16,8 tona babuške, što je neočekivan rezultat. Procena je bila da 5-6 tona babuške s čime bi naručilac posla bio zadovoljan. Naručilac posla je očekivao, u najboljem slučaju, da je za ovih 16 dana moguće izloviti možda oko 5-6 tona babuške tako da je sa ovim rezultatom od 16,8 tona izlovljene babuške više nego zadovoljan.

 

Isprobano je pet načina izlova:

- Stajače mreže sa različitim velićinama okaca – rezultati su bili dobri, ali se pri ovome gubi jako mnogo vremena na vađenju babuške iz te mreže a pri tome oko 20-30% smuđa koj ide u tu mrežu ugine.

- Mreže koje se vuku – jako naporan posao i veoma loši rezultati pri tome - veoma malo ribe.

- Male vrške – rezultati su zadovoljavajući ali velike vrške su daleko efikasnije.

- Velike vrške – sa tri vrške se svaki dan ulovilo između 250 i 500kg a to za samo oko sat vremena rada na dan. Znači to je jako efikasno a pri tome ne stradaju smuđevi i bandari, jer prežive vađenje i vraćaju se u jezero.

- Lov sa strujom – svaki dan je vađeno oko tone babuške bez gubitka na smuđevima i banderima jer struja ih ne ubija nego samo "opije" ribe. Zaključak - jako efikasno.

Preporuka je da se u budućnosti nastavi izlov babuške dalje sa velikim vrškama i strujom!

Sada je na redu odluka da se vidi da li poribljavanje sa štukom i somom može podržati cilj da se smanji populacija bubuške, a na taj način bi onda dugoroćno imali štuke i soma u jezeru Palić.

Kasnije prilog - poruka ribolovaca Fišeraja Kun.

info: Michell Rohmann

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Posle stanovitih komentara o stanju vode u jezeru Palić i radu prečistača, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar danas je stručno i jasno dao odgovore na "pitanja i prozivke".

Osnovno, prečistač radi svoj posao, pošto je to ozbiljna tehnologija potrebna su - neophodna i poveća sredstva zaodržavanje istog.

Prošla sušna godina je učinila to da se zbog manjeg priliva vode povećala koncenracija nepoželjnih materija, čiji priliv istovremeno nije opao.

Post date: Pon, 12.02.2018 - 15:33

Menadžer grada Subotice Zagorka Panić, predstavnik međunarodne organizacije „GIZ“ Mišel Roman, izvršni direktor proizvodnje u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Petar Pižurica, v.d. direktora JP „Palić-Ludaš“ Marta Dobo i projekt menadžer Ervin Molnar, primili su delegaciju nemačke razvojne banke „KfW“, sa kojom je 17. novembra 2017. godine potpisan sporazum o finansiranju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, kroz donaciju od 6,5 miliona evra.

Danas je održan prvi radni sastanak nakon potpisivanja sporazuma, u okviru kojeg su se predstavnici „KfW“ banke upoznali sa trenutnom situacijom, razmotrili stručne detalje, sagledali šta je postignuto od njihove poslednje posete i definisali naredne korake koji slede u...

detaljnije
Post date: Sre, 17.01.2018 - 18:26

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03