Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Rezime probnog izlova riba iz jezera Palić

Pet, 08.04.2016 - 15:38 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Fišeraj Kun - Neočekivano gostoprimstvo Palićana
Fišeraj Kun - Neočekivano gostoprimstvo Palićana

Sa današnjim danom završen je probni izlov ribe u jezeru Palić koji je finansirao GIZ - Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Posle šesnaest dana izlova ribe Fišeraj Kun je podneo zaključako stanju ribljeg fonda u jezeru Palić.

- Pri izlovu je nađeno trinaest vrsta ribe u jezeru.

- Postoji zdrava populacija smuđa.

- Na žalost potvrdilo se to da 98% biomase čini samo jedna vrsta izlovljene ribe, babuška, koje je invazivna vrsta ribe koja ja je u ovom slučaju štetna.

Pri ovome je izlovljeno ukupno 16,8 tona babuške, što je neočekivan rezultat. Procena je bila da 5-6 tona babuške s čime bi naručilac posla bio zadovoljan. Naručilac posla je očekivao, u najboljem slučaju, da je za ovih 16 dana moguće izloviti možda oko 5-6 tona babuške tako da je sa ovim rezultatom od 16,8 tona izlovljene babuške više nego zadovoljan.

 

Isprobano je pet načina izlova:

- Stajače mreže sa različitim velićinama okaca – rezultati su bili dobri, ali se pri ovome gubi jako mnogo vremena na vađenju babuške iz te mreže a pri tome oko 20-30% smuđa koj ide u tu mrežu ugine.

- Mreže koje se vuku – jako naporan posao i veoma loši rezultati pri tome - veoma malo ribe.

- Male vrške – rezultati su zadovoljavajući ali velike vrške su daleko efikasnije.

- Velike vrške – sa tri vrške se svaki dan ulovilo između 250 i 500kg a to za samo oko sat vremena rada na dan. Znači to je jako efikasno a pri tome ne stradaju smuđevi i bandari, jer prežive vađenje i vraćaju se u jezero.

- Lov sa strujom – svaki dan je vađeno oko tone babuške bez gubitka na smuđevima i banderima jer struja ih ne ubija nego samo "opije" ribe. Zaključak - jako efikasno.

Preporuka je da se u budućnosti nastavi izlov babuške dalje sa velikim vrškama i strujom!

Sada je na redu odluka da se vidi da li poribljavanje sa štukom i somom može podržati cilj da se smanji populacija bubuške, a na taj način bi onda dugoroćno imali štuke i soma u jezeru Palić.

Kasnije prilog - poruka ribolovaca Fišeraja Kun.

info: Michell Rohmann

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03
Sophie Eggert  & Janika Schneider

Od nedavno u našem gradu - Paliću, se nalaze dve devojke Sophie Eggert, student ekonomije, menadžemta i održivosti, i Janika Schneider, koja je upravo završila studije turizma. Bio je to razlog za jedan kratak susret radi osnovnih informacija o čemu se radi kao i još jedna crta u arhivi članaka o aktivnosti pri sanacije jezera Palić.

Znači, ukratko, one su došle da učine jedan korak napred u popularisanju destinacije jezera Palić, za koju se očekuje da kada stvari legnu na svoje mesto, i voda u jezeru se izbistri, bude jedna od glavnih turističkih atrakcija u regionu.

- A na koji način? - bilo je pitanje upućeno Sofiji dok smo pili čaj u kafeu Momento pod suncem Miholjskog leta, pre desetak dana.

- Cilj grada Subotice je...

detaljnije
Post date: Ned, 29.10.2017 - 23:42

Uz neobično toplo vreme ovih desetak dana, reagovale su alge jezera Palić na taj način što je došlo do pojave istih u velikom broju na površini jezera. Sa pojavom vetra deo njih se nagomilao pri obalama i formirao tepih uz šetalište.

Mišel Roman, dipl. hidrolog, savetnik u Park Paliću, daje komentar na zatečenu situaciji koja se desila jednom u sličnom intenzitetu pre desetak godina.

Inače radovi "oko" jezera, koji nisu vidljivi oku posmatrača, su u toku, kao što je ekspropriacija zemljišta vezano za stazu i zaštitni pojas i  sve što ide sa time, a to na žalost papirološki traje.

Čekamo dalje...

Više u video prilogu...

Post date: Čet, 19.10.2017 - 11:46