Rezime probnog izlova riba iz jezera Palić

Pet, 08.04.2016 - 15:38 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Fišeraj Kun - Neočekivano gostoprimstvo Palićana
Fišeraj Kun - Neočekivano gostoprimstvo Palićana

Sa današnjim danom završen je probni izlov ribe u jezeru Palić koji je finansirao GIZ - Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Posle šesnaest dana izlova ribe Fišeraj Kun je podneo zaključako stanju ribljeg fonda u jezeru Palić.

- Pri izlovu je nađeno trinaest vrsta ribe u jezeru.

- Postoji zdrava populacija smuđa.

- Na žalost potvrdilo se to da 98% biomase čini samo jedna vrsta izlovljene ribe, babuška, koje je invazivna vrsta ribe koja ja je u ovom slučaju štetna.

Pri ovome je izlovljeno ukupno 16,8 tona babuške, što je neočekivan rezultat. Procena je bila da 5-6 tona babuške s čime bi naručilac posla bio zadovoljan. Naručilac posla je očekivao, u najboljem slučaju, da je za ovih 16 dana moguće izloviti možda oko 5-6 tona babuške tako da je sa ovim rezultatom od 16,8 tona izlovljene babuške više nego zadovoljan.

 

Isprobano je pet načina izlova:

- Stajače mreže sa različitim velićinama okaca – rezultati su bili dobri, ali se pri ovome gubi jako mnogo vremena na vađenju babuške iz te mreže a pri tome oko 20-30% smuđa koj ide u tu mrežu ugine.

- Mreže koje se vuku – jako naporan posao i veoma loši rezultati pri tome - veoma malo ribe.

- Male vrške – rezultati su zadovoljavajući ali velike vrške su daleko efikasnije.

- Velike vrške – sa tri vrške se svaki dan ulovilo između 250 i 500kg a to za samo oko sat vremena rada na dan. Znači to je jako efikasno a pri tome ne stradaju smuđevi i bandari, jer prežive vađenje i vraćaju se u jezero.

- Lov sa strujom – svaki dan je vađeno oko tone babuške bez gubitka na smuđevima i banderima jer struja ih ne ubija nego samo "opije" ribe. Zaključak - jako efikasno.

Preporuka je da se u budućnosti nastavi izlov babuške dalje sa velikim vrškama i strujom!

Sada je na redu odluka da se vidi da li poribljavanje sa štukom i somom može podržati cilj da se smanji populacija bubuške, a na taj način bi onda dugoroćno imali štuke i soma u jezeru Palić.

Kasnije prilog - poruka ribolovaca Fišeraja Kun.

info: Michell Rohmann

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search