Iščitavanje starih razglednica našeg grada

Pet, 15.04.2016 - 18:27 -- nikola.tumbas

Promocija knjige: «Subotica koje nema» – Mirko Grlica

Promocija knjige Mirka Grlice Subotica koje nema održana je 14. aprila 2016. godine u Gradskom muzeju u Subotici, sa početkom u 19 časova. O knjizi su govorili: direktor Gradskog muzeja u Subotici mr Ištvan Hulo, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu dr Milanka Todić, direktorica Savremene galeriji u Subotici Nela Tonković i autor.

«Kroz 50 karatkih priča, zasnovanih na uočenim detaljima sa nešto manjeg broja razglednica iz zbirke Gradskog muzeja u Subotici, osvetljavaju se nedovoljno poznati detalji procesa modernizacije grada. Pored najbrojnijih priča o privatnim kućama i javnim objektima srušenih tokom vremena, kako bi na njihovim mestima nikle nove i veće građevine, u radu će biti reči o nastanku gradskih parkova, pijacama, spomenicima, o asfaltu, makadamu, ali i blatu na ulicama, gradskom prevozu, pokušajima osvetljenja ulica, trgovima, kafanama, položaju žena, školama, bunarima, javnim WC-ima... Za sve aktere ovih priča i detalje sa razglednica koje ih vizualizuju, zajednička je činjenica da su u protoku vremena nestali i da su današnjim građanima nedostupni. Zato su pomenute priče segmenti Subotice koje nema.

 Srećna je okolnost da su nastanak i razvoj razglednica i modernizacijski procesi na urbanističkom i komunalnom uređenju Subotice procesi koji su u decenijama od kraja 19. veka tekli uporedo. Pošto je do godine Prvog svetskog rata sačuvan sasvim mali broj subotičkih fotografija u eksterijeru, njihovo zajedničko trajanje načinilo je od razglednice prvorazrednog vizuelnog svedoka i pratioca procesa povarošivanja Subotice. Detalji sačuvani po uglovima ili segmentima razglednica i sami su postali izvori za istraživače prošlosti.»

 

Iz knjige «Subotica koje nema» - autor: Mirko Grlica, istoričar savetnik Gradskog muzeja Subotica

Photo: Svetlana Kolovič – fotograf Gradskog muzeja Subotica

info: Mirjana Rodić

Autor teksta: 
Custom Search