Počela izgradnja nove poslovno-proizvodne hale u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“

Uto, 19.04.2016 - 15:55 -- nikola.tumbas
Pajtić Maglai Izjave za medije
Pajtić Maglai Izjave za medije

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković obišli su, 18.aprila, u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici gradilište na kome je, polaganjem kamena-temeljca, počela izgradnja nove poslovno–proizvodne hale za montažu mašinskih i elektromašinskih elemenata.

Pokrajina i subotička lokalna samouprava su do 2012. godine dovele značajan broj velikih kompanija u Suboticu, među kojima su „Simens“, „Svarovski“, „Kalcedonija“, „Norma grupa“ i  „Dunkermotoren“, izjavio je, nakon obilaska gradilišta, Bojan Pajtić, i dodao da je u ovoj privrednoj zoni zaposleno oko 4.800 ljudi i da nije čudo da je Vojvodina proglašena za sedmi region u Evropi po privlačenju stranih investicija.

- Kada pogledate investicije u Subotici, od vodovodne i kanalizacione do putne mreže, Narodnog pozorišta, zdravstva, izgradnje ove nove hale za koju je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojila 109 miliona dinara, pokrajinska vlast je investirala više od 500 miliona dinara u Suboticu u proteklih godinu dana - istakao je Bojan Pajtić, i naveo da će u novoj hali u Privrednoj zoni „Mali Bajmok” biti zaposleno više od 200 ljudi.

Gradonačelnik Maglai je izjavio da već postoji interesovanje za iznajmljivanje ove hale, koja bi trebalo da bude završena do jula.

- To će biti hala ukupne površine 2.100 kvadratnih metara. Objekat će biti izgrađen po svim savremenim tehničkim standardima i biće opremljen u skladu sa visokim zahtevima potencijalnih investitora. Na mesečnom nivou donosiće gradu Subotici milion dinara od zakupnine, što će dalje generisati razvojne projekte u privredi - naglasio je Jene Maglai. 

On je kazao da se, sa najavljenim proširenjima drugih pogona u ovoj zoni, u 2016. godini očekuje otvaranje realno od 1.000 do 1.500 novih radnih mesta, što, kako je rekao, čini veliki napredak kada je reč o zapošljavanja u industriji u Subotici.

Potreba za izgradnjom nove proizvodne hale proistekla je iz obraćanja zainteresovanih investitora koji bi iznajmljivali prostor za svoje poslovno-proizvodne pogone. Zahtevi su se pretežno odnosili na oblasti proizvodnje za izradu komponenata za auto-industriju, kao i iz oblasti elektro-mašinske proizvodnje.  

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je u aprilu 2015. godine objavila konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, gde je grad Subotica aplicirao sa projektom „Poslovno-proizvodna hala za montažu mašinskih i elektromašinskih elemenata”. Nakon sprovedenog konkursa, Uprava za kapitalna ulaganja je gradu Subotici dodelila sredstva u iznosu od 158,319 miliona dinara.

Grad Subotica je sproveo postupak javne nabavke na koji su se javila tri ponuđača, s tim da je najpovoljniju ponudu dala grupa ponuđača na čelu sa subotičkim građevinskim preduzećem „Javornik“ d.o.o. Posle sprovedenog postupka javne nabavke, 4. januara 2016. godine zaključen je ugovor o izvođenju radova zajedno sa projektovanjem, sa „Javornikom“, kao nosiocem posla, i sa članovima grupe ponuđača: „Support“ d.o.o. Subotica, „Potiski vodovodi“ iz Horgoša, „Solding engineering“, „Fitiš-JU“ i „Gradina“, svi iz Subotice. Ugovor je sklopljen na iznos od 95,578 miliona dinara, bez PDV-a, odnosno na 114.693.151,80 dinara sa PDV-om.

Izvođač se obavezao da će projektovanje i izvođenje radova završiti u roku od 121 dan. S obzirom na to da su svi projekti izrađeni i da je 14. aprila 2016. godine obezbeđena građevinska dozvola, danas su započeti radovi koji bi trebalo da budu završeni u roku od 75 dana.

Grad se obavezao da će sufinansirati ovaj projekat tako što će izdvojiti sredstva za izgradnju trafo-stanice u iznosu od 5,7 miliona dinara (sa PDV-om), kao i da će sufinansirati izgradnju hale u iznosu od 5,5 miliona dinara.

 

inf: Milan Aleksić - www.subotica.rs

photo: Natalija Jakovljević Ivanić - www.maglocistac.rs

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search