Hemijsko-tehnološka škola na sajmu obrazovanja

Čet, 21.04.2016 - 00:17 -- nikola.tumbas

Hemijsko-tehnološka škola Subotica predstavila je svoja područja rada i plan upisa učenika u prvi razred u školskoj 2016/2017. godini, na Sajmu obrazovanja, koji se održava  u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, 20. i 21. aprila.

Sva tri područja rada: PROIZVODNJA I PRERADA HRANE, HEMIJA I NEMETALI i TEKSTILSTVO predstavila su se zanimljivim aktivnostima. Učenici sa prehrambenog smera izrađivali su testeninu, hemičari su izvodili oglede, dok su učenici sa tekstilnog smera učestvovali u radionici inspirisanoj odevanjem u Šekspirovo doba – objašnjava pomoćnik direktora Lidija Šljapić.

Po rečima pomoćnika direktora Ivana Rančića, Hemijsko-tehnološka škola u sledećoj školskoj godini planira upis 270 novih đaka, na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku. Na području rada PROIZVODNJA I PRERADA HRANE planirano je dva odeljenja profila – prehrambeni tehničar (30 na srpskom i 30 na mađarskom), pekar (15) i mesar (15) na srpskom nastavnom jeziku. Na području rada HEMIJA I NEMETALI mesta će biti za 30 tehničara za industrijsku farmaceutsku tehnologiju (srpski jezik), mogućnost da postanu hemijski laboranti dobiće 30 učenika na srpskom i isto toliko na mađarskom nastavnom jeziku, kao i 30 tehničara za zaštitu životne sredine (srpski jezik). Na područu rada TEKSTILSTVO planirano je formiranje dva odeljenja modelara odeće (30 na srpskom i 30 na mađarskom) . 

Na sajmu obrazovanja budućim srednjoškolcima i studentima predstavljaju se sve srednje škole iz Subotice, nekoliko škola iz okolnih mesta i pojedini fakulteti. Reč je o manifestaciji namenjenoj učenicima završnog razreda osnovne i srednje škole, koja im pruža mogućnost da se bolje upoznaju sa srednjoškolskim i fakultetskim ustanovama, kroz informativne štandove, druženje i komunikaciju sa vršnjacima i predstavnicima obrazovnih ustanova. Podršku Sajmu obrazovanja pružila je Nacionalna služba za zapošljavanje, Privredna komora i firme-partneri obrazovnih ustanova.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search