Saopštenje Pokreta DJB

Kategorija: 

PREVARA GRADSKE IZBORNE KOMISIJE U SUBOTICI

Gradska izborna komisija je 25.aprila 2016. godine u 18 i 30 časova donela Zapisnik o radu izborne komisije kojim su utvrđeni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada Subotice održanih 24.aprila ove godine.

Gradska izborna komisija je obavestila sve zainteresovane da se pregled glasačkog materijala sa izbora može izvršiti 27, 28 i 29. aprila uz prethodnu najavu. Podneli smo zahtev i dobili termine kada naši predstavnici mogu da dođu i pregledaju izborni materijal. Pregledom materijala ustanovili smo grube propuste biračkih odbora na 12 izbornih mesta gde Zapisnik sa glasačkog mesta nije potpisan od svih čalnova biračkog odbora, kao i da u nekoliko slučajeva nema ni jednog potpisa članova, već je samo potpis predsednika biračkog odbora!

 Članom 36. Zakona o lokalnim izborima je propisano „Zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi čalnovi biračkog odbora“. Očigledno je da rad biračkih odbora na ovim biračkim mestima nije bio u skladu sa zakonom. Uvidevši ove nezakonite radnje podneli smo prigovore za svaki pojedinačni slučaj Gradskoj izbornoj komisiji koja je sve naše prigovore odbila rešenjima kojima se konstatuje da su neblagovremeno dostavljeni! U obrazloženju ovih rešenja stoji „prigovor se podnosi u roku od 24 časa od kada je doneta odluka, izvršena radnja ili učinjen propust“. Ovo znači da se prigovor mogao dati najkasnije do 26.04.2016. godine do 18 i 30 časova! Kada se uzme u obzir činjenica da je Gradska izborna komisija dozvolila da se pregled izbornog materijala omogući tek 27.04 od 8h jasna je namera da se nikom ne dozvoli da uloži prigovor na bilo kakvu uočenu nepravilnost pošto je svaki prigovor već u tom momentu neblagovoremen.

 Na ovaj način predsednik i članovi gradske izborne komisije su izigrali sve predstavnike podnosilaca izbornih lista i kandidate za poslanike ne dozvolivši im uvid u izborni materijal u roku od 24 h od donošenja odluke kojom se utvrđuju konačni rezultati izbora održanih 24.aprila 2016. godine. Na žalost, ovakvu odluku Gradska izborna komisija je donela u skladu sa zakonom o lokalnim izborima jer je članom 30 propisano da se uvid u izborni materijal može izvršiti u roku od 5 dana  od dana održavanja izbora, tako da daje mogućnost izbornoj komisiji da odredi rok koji je u skaldu za zakonom, a u kojem je svaki prigovor besmislen jer će biti odbačen kao neblagovremen! Jasno je da ovakav zakon nije napisan slučajno, da su ga pisali upravo oni čiji predstavnici sede u izbornim komisijama i da je cilj da se obesmisli tarsnparentnost izbornog procesa, jer ukoliko se prigovori na bilo koju nezakonitu radnju u izbornom procesu, svaki prigovor će biti odbačen kao neblagovremen i svaka nezakonita radnja na ovaj način postaje zakonita.

Dosta je bilo ovakvih zakona, dosta je bilo partijskih kadrova u izbornim komisijama koji štite samo partijske interese! Zalagaćemo se za donošenje zakonskih odredbi koje će omogućiti transparentnost izbornog procesa i mogućnost svih učenika da aktivno prate njegovu zakonitost i sprovođenje. Izbornu komisiju treba da čine profesionalci koje će raditi u interesu građana, a ne poslušnici koji izvršavaju naredbe centrala svojih političkih stranaka.

 Dragan Vignjević,

član Pokreta „Dosta je bilo- Saša Radulović“ Subotica

Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

АКЦИЈА ПРЕОКРЕТА ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ У СУБОТИЦИ

Активисти Покртета за ПРЕОКРЕТ развили су данас испред Градске куће у центру Суботице транспарент "ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ -ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ". На овај начин они су скренули пажњу да избор градоначелника Суботице и чланова Градског већа није легалан  јер произилази из изборних махинација, уцена, притисака и куповине Тим поводом новинарима се обратио председник Покрета за ПРЕОКРЕТ проф. др Јанко Веселиновић - "Ови избори су купљени и покрадени. О томе сада говори само Покрет за преокрет и неколико политичких организација унутар Коалиција за поштене изборе,  која се полако шири. Већина опозиционих странака уласком у Народну скупштину престала је о томе да говори. Нема...

detaljnije
Post date: Pet, 24.06.2016 - 21:56

Prvi čovek gradskog SVM-a izabran za predsednika Skupštine, gradonačelnik iz SNS-a, ali tek krajem juna.

Tivadar Bunford, predsednik gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac liste ove stranke na lokalnim izborima, novi je predsednik Skupštine grada.

Konstitutivna sednica Skupštine grada potvrdila je koaliciju SVM-a i SNS-a i na lokalnom nivou, a njihov partner u gradskoj vlasti biće i Savez bačkih Bunjevaca. U novom sazivu Skupštine SNS je najveća odbornička grupa koja od 67 mesta, ima 31 odbornika. SVM ima 11 odbornika, te sa jednim odbornikom SBB imaju komotnu većinu. U opoziciji su za sada ostali Mađarski pokret sa takođe 11 odbornika, koalicija DS, DSHV, LDP i Nove stranke sa sedam odbornika, LSV, SDS i Zeleni imaju četiri odbornika, a po...

detaljnije
Post date: Čet, 02.06.2016 - 17:42

Izbori su prošli. Vreme je da svako počisti svoje reklame, plakate, flajere.... Pokret "Dosta je bilo" u Subotici tokom predizborne kampanje, nije zalepio ni jedan plakat. Umesto toga, nepoznati autor ofarbao je trotoar ispod nadvožnjaka kod Nove opštine, a da to nismo ni znali.

Pozivamo ga da nam se pridruži. Naše akcije nisu tajne, ne radimo ništa krišom. Transparentno, otvoreno i direktno. Pridruži nam se, postani deo tima i zajedno sa nama doprinesi da Subotica, Vojvodina i Srbija postanu mesto u kome će rado i lepo da se živi.

Bez mrlja. Dosta je bilo!

info&photo - Ljilja Elek

Post date: Sub, 14.05.2016 - 20:05

Komentari i brojanje glasova u Beogradu se prelilo iz prestonice i sada svi nezadovoljni traže nešto što misle da su izgubili...

Post date: Čet, 28.04.2016 - 20:39

Koalicija za pristojnu Suboticu je održala press konferenciju se zahvalila građanima koji su glasali za njih.

Parać - Ostvaren je solidan rezultat sa sedam odborničkih mesta. Izlaznost građana na izbore je direktna posledica velike izlaznost građana na našim granicama, ali i straha u kojem se nalazi veliki deo istih. Ali iz svega ovoga ćemo izvući pouke kako da se ponašamo ubuduće.

Žigmanov - Zahvalio se građanima na poverenju i DSu na korektnoj saradnji u nameri da Subotica ubuduće funkcionira na drugačiji način. Grad u kojem neće biti raskopanih ulica, bez oznaka.. Radili smo atmosferi koja nije bila naklonjena građanima hrvatske nacionalnosti na globalnom planu, čitav niz napetosti, što se očitovalo u niskoj izlaznosti na mestima gde...

detaljnije
Post date: Sre, 27.04.2016 - 11:00
Custom Search