Održana Prvomajska regata na Palićkom jezeru

Sre, 04.05.2016 - 23:41 -- dejan.vukovic

Ovogodišnja prvomajska regata i prva u ovogodišnjoj seriji za državno prvenstvo koja je održana je na Palićkom jezeru u organizaciji Jedriličarskog kluba "Palić" protekla je u fantastičnoj sportskoj i prazničnoj atmosferi. Učestvovalo je 96 brodova iz svih domaćih klubova i gostujuće ekipe iz susedne Mađarske.

Dva klupska jubileja, Uskršnji praznici, odlični uslovi za jedrenje i želja svih takmičara da se pokažu na prvoj ovogodišnjoj regati učinili su da se borba za medalje maksimalno zaoštri do poslednje trke do tolike mere da su finalni rezultati dobijeni tek nakon dva protesta poslednjeg dana. Domaćin je priredio iznenađenje za sve takmičare nedeljnim uskršnjim urankom kada je pre starta na centralnom stolu učesnike dočekala ogromna korpa na travnatom gnezdu sa farbanim uskršnjim jajima što su svi sa oduševljenjem prihvatili. Sa obzirom da Uskrs mnogi nisu mogli provesti u krugu svoje porodice na ovaj način su ipak sa radošću obeležili najlepši praznik.

Veliki broj posetioca sa obale pratilo neizvesnu borbu tokom dva dana i šest trka da bi na kraju najbolji po klasama podelili pehare i medalje. U klasi Finn, najbolji je bio domaćini Tihomir Zakić dok je treće mesto pripalo Atili Sabo takođe iz JK Palić. Srebrna medalja pripala je Luki Erac iz ekipe Gemaxa. U klasi Optimist, među devojčicama domaća takmičarka Boja Kristina zauzela je 2. mesto a u generalnom plasmanu je bila četvrta, što je odličan rezultat pošto joj je ovo prva sezona među starijom decom od 13 do 15 godina.

Balint Furstner je u klasi Laser vodio žestoku borbu do kraja takmičenja, ali mu je medalja za jedan bod izmakla u poslednjoj trci. Mlada takmičarka iz susednog kluba Reful, Petra Buljovčić, u najmlađoj kategoriji klase Optimist domogla se zlatne medalje a generalno je zauzela 11. poziciju.

Jedriličarska sezona je u punom zamahu te već u petak 6. maja na Palićkom jezeru će se u organizaciji Jedriličarskog kluba "Palić" održati 10. jubilarno prvenstvo jugoistočne Evrope u klasi Optimist za devojčice i dečake do 15 godina. Do ovog trenutka prijavljeno je 96 takmičara iz pet zemalja Evrope a konačan spisak će se znati u petak pre zaključenja startne liste. Svi zainteresovani, a pogotovo roditelji sa decom koji bi voleli da im deca odrastu baveći se sportsko tehničkom disciplinom na vodi  neka iskoriste priliku i posete regatu na Paliću kod JK "Palić" od 6. do 8. maja i priključe se ovogodišnjoj školi jedrenja za najmlađe.

Autor teksta: 
Custom Search