Informacije iz Doma zdravlja

Kategorija: 

Tokom praznika  ostvaren je veliki broj pregleda u ambulanti Službe za hitnu medicinsku pomoć.  Najčešće tegobe zbog kojih su se građani javljali su visok krvni pritisak, povrede, kao i zbog simptoma sličnih gripu. Pregledano je 442 pacijenta, od toga je čak 150 pacijenata pregledano u ambulanti naše službe, poslednjeg prazničnog dana.

Terenske lekarske ekipe su intervenisale 250 puta. Dežurale su četiri lekarske ekipe, jedna na Paliću, dok su ostale ekipe bile raspoređena u gradu i u punktovima Bajmok i Čantavir. Izlazilo se kod pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih, plućnih i neuroloških bolesti. Intervenisalo se i kod osoba koje su bile pod dejstvom alkohola.

Na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, vožena su dva pacijenta.

Zbog tehničkih problema u salama za hemodinamsko ispitivanje na Institutu za KVBV, PRIVREMENO SE pacijenti sa akutnim infarktom miokarda, ne voze na isti.

U maju će se nastaviti sa sistematskim pregledima kao i sa imunizacijom. Pozivi za vakcinaciju Tetalpan vakcinom, slaće se osobama koji ove godine pune 24, 30, 40, 50 i 60 godina. Osobe starije od 50 godina dobijaće pozive za skrining na okultno krvarenje (FOB test).

Vakcinacija dece u Dečijem dispanzeru obavlja se po planu. Pri kraju je vakcinacija  dece pred upis u osnovnu školu. Od 01.06.2016. počinju pregledi dece pred upis u predškolske ustanove, tako da roditelji mogu da zakažu ove preglede u našem Savetovalištu.

Dom zdravlja i dalje radi sa manjkom kadra, iz kog razloga se rasporedi i izmene rada u pojedinim ambulantama vrše na nedeljnom nivou. Zbog ovakve situacije, molimo građane za razumevanje jer će se i tokom letnjeg perioda, zbog godišnjih odmora, nastaviti sa izmenama u radu ambulanti.

Tokom vikenda, u prostorijama Doma zdravlja, obaviće se edukacija svih zaposlednih lekara i tehničara u SHMP kao i mladih lekara koji rade u ambulantama Opšte medicine. U organizaciji Resuscitacionog saveta Srbije, vršiće se edukacija odn. kurs Osnovne životne podrške i neodložne životne podrške. Po završetku kursa, učesnici dobijaju međunarodni sertifikat Resuscitacionog saveta. Na ovaj način kontinuiranom edukacijom,  omogućava se uniformnost u radu kao i poboljšanje kvaliteta rada zaposlenih u zdravstvu.

Povodom Dana sestrinstva, 12.05.2016. Dom zdravlja Subotica će organitovati “Promociju zdravlja” na Gradskom trgu od 9-12 časova. Učestvovaće sve službe Doma zdravlja u okviru svoje delatnosti: meriće se pritisak, ŠUK, holesterol, trigliceridi, građani će moći da se edukuju o pravilnom korišćenju inhalatora, pumpica. SHMP- edukacija Osnovne živnote podrške. Pedijatri će davati savete o ishrani i nezi dece, dok će Stomatološka služba savetovati o pravilnoj higijeni usta i zuba.

Subotica, 05. maj 2016.

Tagovi: 
Custom Search