Konferencija Odnosi Evropskog građanstva prema Evropskoj Uniji

Sub, 14.05.2016 - 11:08 -- tomislav.dedovic

13.05.2016. u prostorijama Saveza strukovnih društava počela je trodnevna konferencija pod nazivom "Odnosi Evropskog građanstva prema Evropskoj Uniji".

Organizatori konferencije su bilib Institut Republikon iz Mađarske i Društvo za regionalne nauke iz Srbije.

 

Detalji iz voditeljskod dela konferencije - Boris Šuman

Institut Republikon iz Mađarske zahvaljujući sufinansiranju programa Evropa za građane i građanke uz međunarodnu saradnju realizuje projekat u okviru kojeg uz pomoć istraživanja, domaćih i inostranih konferencija i kulturnih događaja proučava odnose Evropskog građanstva prema Evropskoj Uniji, posmatra intenziviranje ekstremizma, odnosno teži ka poboljšanju privrženosti i opredeljenosti prema demokratskoj svesti i osnovnih Evropskih vrednosti. Pored toga, cilj Intstituta Republikon da skreće pažnju domaće i evropske javnosti na uspehe koje je Evropska Unija postigla do sada, na povoljnosti koje pruža svojim državama članicama, odnosno naglašava značaj opširne informisanosti javnosti i uključivanje javnosti u procese odlučivanja oko evropskih tema, u cilju poboljšanja rada EU i savladavanja mogućih izazova.

 

 

Društvo za regionalne nauke iz Subotice je partner i suorganizator predviđene konferencije. Društvo objedinjuje predstavnike naučnih organizacija, društava i svih ekperata koji svojim aktivostima imaju uticaj na razvoj zajednice i regije u Jugoistočnoj Evropi.

 

Republikon redovno organizuje konferencije u inostranim zemljama u okviru EU projekata. Projekat u okviru programa Evropa za građane je prepoznat pod nazivom „Totalitarizam u pretpristupnoj državi“. Zadata tematika projekta obuhvata totalitarizam, istorijsko nasleđe Evropskih zemalja, euroskepticizam, i odnos građanstva prema Evropskoj Uniji, što je i tema današnje konferencije, odnosno radionica.

 

Očekujemo od svih učesnika - predstavnika raznih političkih partija, institucija, nevladinih organizacija, državnih organa, mladih – da iznesu svoje mišljenja o mogućnostima i eventualnim nedoumicama prema priključivanju Evropskoj Uniji.

Smatramo da je neophodno stvarati odgovarajuće uslove za građansku saradnju bez obzira na političku i nacionalnu pripadnost, tako da su danas dobrodošli svi koji žele da konstruktivno doprinose razjašnjavanju postojećih problema i da zajedno raspravljamo o predstojećim mogućnostima.

 

U nasatvku su govorili:

 

- rukovodioc Odseka za lokalni ekonomski razvoj Grada Subotice Melindu Nađ Kišereš

- predstavnike Instituta Republikon, iz Budimpešte, Elzu Morčanji i Petera Hana, prezentaciju na temu   „Odnosi građanstva prema Evropskoj Uniji“.

- Andrija Aleksić, predstavnik fonda „Evropski Poslovi” AP Vojvodine tema: Put Srbije ka Evropi.

- Ana Nikolov, predstavnica kancelarije AEBR u Srbiji: tema „Mladi i proces pristupanja Evropskoj uniji“.

Kratka predavanja vezano za odnose raznih civilnih grupacija, partija, organizacija prema Evropskoj Uniji održali su Boris Šuman, novinar; Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca; Zvezdan Kalmar, Petar Pantelinac.

 

 

Praktična radionica na temu “Uticaj Evropske unije na svakodnevni život u Srbiji”

 

Učesnici po oblastima su bili:

- Infrastruktura:  Andrea Kikić, direktorica Doo Regionalna Deponija, Subotica

- Finansiranje implementacije prekogranične saradnje: Ervin Eros, Cesci Balkans, Novi Sad

- Omladina:  Dejana Baltes, Kancelarija za mlade, Subotica

- Zaštita životne sredine: Ištvan Hulo, predsednik Društva Ekologa „Rihard Čornai”

Autor teksta: 
Custom Search